Більше 1,5 млн громадян скористались послугами Тернопільської обласної служби зайнятості

1383905862_dsc_1673

21 грудня виповнюється 26-а річниця державної служби зайнятості, яка допомагає людям у скрутний час їх тимчасового безробіття, повертає до продуктивної зайнятості. Її невід’ємною складовою є Тернопільська обласна служба зайнятості, послугами якої за ці роки вже скористалося майже 1,6 мільйона громадян (з урахуванням тих, які зверталися повторно). Про це повідомив директор обласного центру зайнятості Василь Олещук.

За направленням місцевих центрів зайнятості 97 тисяч осіб отримали першу в житті чи іншу професію (спеціальність), що були актуальними на ринку праці. Вдалося працевлаштувати 475 тисяч незайнятих громадян. Щоб підтримати місцеві громади та забезпечити безробітних тимчасовими заробітками, центри зайнятості Тернопілля організовують роботи тимчасового характеру, до яких за 26-річний період було залучено 105,2 тисячі осіб.

«Незважаючи на те, що нині ми живемо в непростий час, час економічної нестабільності, це водночас і час реформ, – зазначив директор ОЦЗ. – Служба зайнятості розвивається, вдосконалюється, впроваджує передові методи роботи з клієнтами. Аби посприяти безробітним у якнайшвидшому працевлаштуванні, центри зайнятості області використовують відеорезюме безробітних, комунікацію з ними через соціальні мережі. У рамках проекту «Квиток до успіху» проводимо ярмарки вакансій на територіях місцевих залізничних вокзалів та автостанцій. У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості при центрі підтримки підприємницьких ініціатив діє «Клуб бізнес-подій», де шукачі роботи, роботодавці та студентська й учнівська молодь отримують цікаву пізнавальну інформацію, консультації, роз’яснення з питань, пов’язаних з підприємницькою діяльністю та орієнтацією на неї».

Новими соціальними партнерами служби зайнятості сьогодні є об’єднані територіальні громади.

«Дуже важливо, аби при формуванні бюджетів на наступний рік в територіальних громадах визначилися з потребами у суспільно-корисних роботах, їх обсягах і передбачили кошти на проведення таких робіт, – сказав Василь Олещук. – Також хочемо досягти домовленості з керівниками громад щодо організації системних виїзних дистанційних майданчиків. За домовленістю у визначені дні працівники нашої служби зможуть виїжджати у населені пункти для надання сільчанам відповідних консультацій. До таких заходів залучатимемо й інспекторів з питань праці, представників центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги».

Невдовзі очікується й передача ряду адміністративних функцій базових центрів зайнятості на обласний рівень. Такий підхід дозволить фахівцям БЦЗ більше уваги приділяти обслуговуванню клієнтів. Місцеві центри зайнятості втратять статус юридичних осіб і будуть перетворені у філії та відділення.

«Проте, як і раніше, – наголосив директор ОЦЗ, – основне завдання служби: аби кожен українець працездатного віку мав достойну роботу із гідною зарплатою, а роботодавець – потрібних йому працівників».

Вибір читачів за тиждень

Відео