Оксана Бучко

Тернопільські вчителі та лікарі з нового року отримуватимуть більше грошей

62_in

Мінімальний оклад у грудні цього року виріс на 150 грн. На стільки ж підвищилась і мінімальна зарплата, яка з 1 грудня не може бути менше 1600 грн (без вирахування податків), на руки виходить 1444 грн.

Уже починаючи з січня 2017 року низькооплачувані професії стануть отримувати майже вдвічі більше коштів. Адже згідно проекту закону про Держбюджет мінімальна зарплата не може бути нижчою, ніж 3200 грн (без вирахування податків) або 2576грн на руки. Яким професіям чекати зміни статків аналізує segodnya.ua.

Як підтвердили в департаменті зарплати і умов праці Мінсоцполітики, в бюджетній сфері не буде зарплат нижчих 3200 грн. Цього досягнуть за рахунок різних доплат і премій.

Учитель 1 категорії (10 розряд) після підвищення тарифних ставок має оклад 2430 грн. Крім того, він як і раніше отримає доплати: 20% від окладу за класне керівництво, 10% - за перевірку зошитів, плюс на всю цю суму нарахують надбавку за вислугу років (10%). У підсумку вийде 3475 грн проти 3085 грн зарплати в листопаді. Тобто надбавка складає з грудня 390 грн. Але за січень учитель отримає ще так раз надбавки.

Молодша медсестра (3 розряд) в лікарні зараз має оклад 1615 грн, а зарплата - до 2100 грн (+108 грн). Але з 1 січня 2017 року їй держава доплатить ще 1100 грн , адже менше ніж 3200 тепер платити не можна.

За словами Міністра соцполітики Андрія Реви, підвищення мінзарплати до 3200 грн з 1 січня 2017 р вирівняє зарплати у бюджетників 1-6 розрядів.

 - Потрібно починати з найбідніших, тому що поки ми будемо займатися іншими зарплатами, вони змушені виживати, - сказав Андрій Рева. - Що стосується більш високих розрядів, то це будуть лікарі та вчителі - це 9-й і 10-й розряди і вище. Їхі зарплати будуть вищими, ніж 3200 грн. Нагадаю, що в наступному році ми їм ще на 30% підвищимо зарплати. Фельдшер вищої категорії до 10 розряду отримає від 3960 грн до 4230 грн .

Просте підвищення мінімальної зарплат не дасть виходу економіці країни, вважає керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський. Ефективнішим способом стала б погодинна оплата праці, додає він.

- Це не зовсім правильно, коли в наступному році низькооплачувані тарифи будуть вирівнюватися до мінзарплати в 3200 грн, - вважає експерт. - Умовно, прибиральниця і фельдшер можуть отримувати за свою роботу однакову винагороду, незважаючи на те, що вони фахівці різної кваліфікації. Це несправедливо. Ефективніше було б замість єдиної тарифної сітки ввести мінімальну погодинну оплату праці відповідно до кваліфікації співробітників. І з огляду на додаткові навантаження і понаднормові, нараховувати людям більше грошей. Це б призвело до реального зростання зарплат бюджетників, які стануть виплачуватися за конкретно виконану роботу, а не за чаювання .

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео