Віра Олександрович

Вибори в об'єднаних громадах Тернопілля минули без… комфорту (фото)

unnamed (46)

Без суттєвих відхилень від виборчого законодавства обійшлося під час голосування в об'єднаних територіальних громадах, або ОТГ, Тернопільщини 11 і 18 грудня.

Про це повідомив координатор громадського спостереження за виборами в області від мережі «ОПОРА» Андрій Мартишко сьогодні, 20 грудня.

Полісмени швидко реагували на порушення

Нагадаємо, вибори у неділю, 11 грудня, відбулися у новоствореній об’єднаній громаді у Борщеві, а 18 грудня обирали депутатів і голову у Вишневецькій, Залозецькій, Борсуківській, Великодедеркальській, Гримайлівській, Трибухівській, Чернихівецькій, Більче-Золотецькій і Коцюбинській громадах.

- Моніторинг виборчого процесу у день голосування у громадах Тернопілля проводили 9 спостерігачів ОПОРИ у складі 3 мобільних груп, - уточнює Андрій Мартишко. – Кожен кандидат мав рівні права на представлення своєї передвиборчої програми. Тобто йдеться про дотримання умов, гарантованих чинним законодавством. Зафіксовані нами порушення масового характеру не мали.

unnamed (45)
unnamed (45)

Серед порушень, які все ж мали місце – розміщення агітаційних матеріалів у день виборів і спроби видати бюлетені для голосування без паспорта, за що торік дві людини вже понесли кримінальну відповідальність.

- Спостерігачі ОПОРИ у день виборів тричі зверталися до правоохоронних органів, -додає він. – По-перше, щодо розміщення незаконних агітаційних матеріалів у селі Тростянець у Залозецькій громаді, по-друге, у селі Більче-Золоте - центрі громади і, третє, у селі Лежанівка Гримайлівської громади. Варто зазначити, що полісмени швидко реагували і фіксували правопорушення. Наші скарги наразі – на розгляді.

Температура у приміщеннях не перевищувала плюс 5 градусів

У Вишневецькій громаді спостерігачі зафіксували розповсюдження інформаційних листівок із символікою, що імітувала логотип Громадянської мережі ОПОРА. Навіть назва була співзвучна – “ОПІР”. Жодних вихідних даних на листівках не виявили. І ті листівки, які були наклеєні на електроопорах і деревах, не мали жодного стосунку до ОПОРИ.

Окрім того, подекуди процесу голосування не надали неналежної організаційної уваги, пояснює Андрій Мартишко.

- Варто згадати, що у багатьох приміщеннях, де відбувалося голосування, не було комфортно, температура повітря часто не перевищувала плюс 5 градусів, - продовжує експерт. – Як мінімум, це порушення санітарних норм перебування людей в службових приміщеннях. Подекуди бракувало табличок із назвою ДВК, навіть не було необхідної кількості скриньок для голосування. Голови дільничних виборчих комісій скаржилися, що їм не надали усього необхідного інвентарю для належної організації проведення голосування.

unnamed (47)
unnamed (47)

До слова, на дільниці у Тернопільській області люди йдуть досить активно. Зокрема, у неділю, 18 грудня, віддали свій голос майже 60 відсотків усіх місцевих виборців. Щоправда, це люди переважно старшого віку – понад 50 років, зазначили спостерігачі.

Фото автора

Довідка. Загальна явка виборців у Тернопільській області - 59,3%. По громадах: Вишнівецька селищна громада – 58.46%; Гримайлівська селищна громада – 57.75%; Залозецька селищна громада – 57.61%; Більче-Золотецька сільська громада – 62.27%; Борсуківська сільська громада – 60.49%; Великодедеркальська сільська громада – 61.62%; Коцюбинська сільська громада – 70.45%; Трибухівська сільська громада – 55.26%; Чернихівецька сільська громада – 53.99%.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео