Орест Сарматський

Агро-новини 21 грудня

R1_03_Snow_corn_field_SAE_20071202

Новини аграрного сектору

Австралійці розробили пристрій, який досліджує стан ВРХ онлайн

За допомогою таких винаходів фермери можуть дозволити собі керувати господарством, лежачи на дивані

Австрійські розробники — компанія SmaXtec, придумала пристрій, який щохвилини відстежує температуру тіла корів, активність і кислотно-лужний баланс, пише Agronews.

Таким чином фермери за допомогою спеціальних датчиків можуть діагностувати хвороби тварин на ранніх стадіях, а також визначати вагітність.

«Пристрій з вбудованими сенсорами розміром імплантується тварині в перший з чотирьох шлунків. Заряду батареї зазвичай вистачає на чотири роки використання, при тому, що середня тривалість життя корови становить приблизно 15 років. Гаджет підключається до Wi-Fi і може відправляти фермерам СМС-повідомлення з інформацією про стан тварини. Тільки у Великобританії встановлено близько 15 тис. таких пристроїв, кожне коштує $ 75-400», — зазначається у повідомленні.

211201
211201

Ще один гаджет — фітнес-датчики для канадських корів. Ветеринар-епідеміолог Карін Орсель з Університету Калгарі в Канаді вивчила, як акселерометри, що вимірюють рівень фізичної активності людини, можна використовувати при діагностиці захворювань великої рогатої худоби (ВРХ) ще до того, як перші симптоми стануть помітні власникам і ветеринарам.

Також додається, що Ірландії за допомогою спеціальних датчиків вирішена проблема надання допомоги коровам при пологах. Датчик з сенсорами і SIM-картою кріпиться до хвоста тварини. Перед початком пологів корова починає виляти хвостом набагато частіше, це стає сигналом для ветеринарів. Датчик під назвою MooCall також повідомляє про точне місцезнаходження тварини.

На аукціонах ціни на землю у середньому зросли на 76%

На відкритих земельних торгах за підсумками року середнє зростання цін на землю склало 76%.

Про це у своєму блозі на AgroPolit.com повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

Нагадаємо, що у інтерв'ю Latifundist.com міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий зазначив, що Мінагропрод підготує компромісний варіант про обіг земель і проведе широкі консультації.

211202
211202

За його словами, зважаючи, що після закриття більшості лазівок по безаукціонній передачі землі земельні торги набули формату реального ринкового механізму з високим рівнем конкуренції, можна допустити, що сформована на них вартість землі близька до реальної.

«Тому під час переходу до внутрішнього ринку нормативна грошова оцінка буде виступати виключно в ролі нижнього порога, а конкуренція серед покупців підвищить ціни до їх реального значення на понад 70%. Тобто середня ціна 1 га, яка нині в Україні становить $1100, після переходу до ринку збільшиться до $1943 у найближчі два роки», — повідомив він.

На Черкащині запрацював Центр розвитку кооперативів

Центр розвитку багатофункціональних кооперативів запрацював на Черкащині, пише прес-служба Черкаської ОДА.

211203
211203

Цей проект унікальний для країни. Він став можливими завдяки підтримці Європейського Союзу. Ще з минулого року в області впроваджують проект «Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів». Його співфінансує Європейський Союз у межах грантової програми «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Черкащина виборола це право серед 300 заявників.

Вибір читачів за тиждень

Відео