Світлина монастиря на Тернопільщині потрапила в 20-ку кращих фото пам’яток культурної спадщини світу (фото)

Підгорянський_монастир

Світлина «Підгорянський василіанський монастир, Теребовля (Україна). (Катерина Байдужа, CC BY-SA 4.0).» потрапила у двадцятку кращих на престижному міжнародному фотоконкурсі Wiki Loves Monuments 2016. Греко-католицький храм у Підгорі біля Теребовлі (колишній монастир оо. Василіан) обійняв 18 сходинку серед, на хвилиночку, більше 275-ти тисяч фотографій історичних споруд, пам’ятників, пам’яток культурної спадщини.

Про решту переможців повідомиляють wikilovesmonuments.org.ua з посиланням на офіційний блог конкурсу. 

Раді представити вам 15 світлин-переможців міжнародного фотоконкурсу Wiki Loves Monuments 2016. Цього року в ньому взяли участь понад 10 700 фотографів з усього світу, подавши більше 275-ти тисяч фотографій історичних споруд, пам’ятників, пам’яток культурної спадщини у Вікісховище для використання у ВікіпедіїВікімандрах та інших проектах вільних знань. Завдяки їм у Вікіпедії можна дізнатися про ще більше пам’яток спадщини з різних країн.

Цього року національний відбір відбувся у 42 країнах-учасницях конкурсу, які разом подали на міжнародний фінал 392 претенденти — за бажання, їх усі можна переглянути тут. Ми сподіваємося, що це надихне і вас ділитися своїми фотографіями задля наповнення Вікісховища.

Але зараз давайте привітаємо п’ятнадцятьох переможців міжнародного фіналу! Насолоджуйтеся 🙂 Звіт журі містить топ-58 фотографій і пояснення до процесу відбору, його можна переглянути тут.

Список 15-ти переможців:

Перше місце. Вестибюль і повітряні сходи місцевого суду у Берліні (Німеччина) щороку відвідують тисячі людей. Юрист Ансгар Коренг добре знайомий з цією пам’яткою і отримав дозвіл, щоб поділитися своїм поглядом на будівлю зсередини.  (Ansgar Koreng, CC BY-SA 3.0)

royal_albert_hall_-_central_view_169

Друге місце. У Вікіпедії не було гарного якісного фото інтер’єру Королівського Альберт-Холу (Велика Британія). Колін вирішив змінити це під час щорічної події Open House London, коли дозволялося робити фото холу. (Colin, CC BY-SA 4.0)

perch_rock_lighthouse

Третє місце. Річард, фотограф-аматор, повернувся на те місце, де почалося його хобі фотографування, і зробив це фото маяка Перч-Рок (Велика Британія). (Richard J Smith, CC BY-SA 4.0)

torrechiara_luci_al_tramonto

Четверте місце. Пагорби Емілії-Романії в Італії — домівка замку Торрек’яра, який на цьому фото видно на заході сонця. (Lara Zanarini, CC BY-SA 4.0)

0000140_wat_arun_01

П’яте місце. Два міфічні демони-гіганти Тосакан (ліворуч) та Сахасадеча (праворуч) охороняють буддійський храм Ват Арун у Таїланді. Фотограф дістався до храму річкою Чаопрая і годинами чекав на цей кадр сутінкового храму. (Janepop Atirattanachai, CC BY-SA 4.0)

blue_hour_at_pakistan_monument

Шосте місце. На фото — розквітла квітка Пакистанського монументу перед самим сходом сонця. Фотограф примандрував з Лахора до Ісламабада, щоб зробити цю світлину пакистанського символу єднання зі світом. (Muhammad Ashar, CC BY-SA 4.0)

palacio_do_planalto_ggfd8938

Сьоме місце. «Правильне місце, правильний час» і багато років досвіду досягли кульмінації у цьому знімку палацу Планалту на заході сонця. Фотографові вдалося вловити контраст між бразильським президентським палацом і його довкіллям. (Gastão Guedes, CC BY-SA 4.0)

tomb_of_bibi_jiwindi

Восьме місце. Восьмикутний триярусний мавзолей Бібі Джавінді, розташований в історичному місті Уч (Пакистан), збудований у 1493 році для правнучки суфійського святого. (Користувач:Usamashahid433, CC BY-SA 4.0)

kostol_sv-_vavrinca_zliechov

Дев’яте місце. Туман, золоте листя і зимова атмосфера огорнули церкву святого Лаврентія XIV століття у Злєхові (Словаччина). (Користувач:Volodka22, CC BY-SA 4.0)

darawar_fort

Десяте місце. Двоє друзів подолали 500 кілометрів, що сфотографувати елементи романтики, згасаючої слави — та інших мандрівників у форті Даравар (Пакистан). (Tahsin Shah, CC BY-SA 4.0)

crystal_mill_power_plant

Одинадцяте місце. Прекрасний вересневий день у Кристал-Мілл перед заходом сонця. Це водяний млин, що постачав гідроелектроенергію до шахтарського містечка Кристал у Колорадо (США). Дорога до Кристал-Мілл доволі підступна; фотографові довелося справитися з вузькою дорогою й урвистими схилами, щоб зробити цей знімок. (Joe Sparks, CC BY-SA 4.0)

25890_gravensteen_bij_zonsondergang_vanuit_de_sint-widostraat

Дванадцяте місце. Гравенстен — графський замок у центрі Гента (Бельгія), що свідок історії починаючи з середньовіччя. Фотограф кілька днів чекав на цей момент, оскільки лише призахідні промені могли дати таку теплоту будівлі. (David Horvath, CC BY-SA 4.0)

cachticky_hrad_a_visnove

Тринадцяте місце. Чахтицький замок (Словаччина) сфотографований 23-річним фотографом, який їздить словацькими горами на велосипеді і проводить ночі під відкритим небом, щоб дослідити природу і пам’ятки своєї країни. Він зробив цю світлину по дорозі на зустріч зі своїм однокласником. (Vladimír Ruček, CC BY-SA 4.0)

rakotzbrucke

Чотирнадцяте місце. Фотограф сфотографував так званий «Чортів міст» у Габленці (Німеччина) під час сімейної поїздки у пошуках коренів своєї родини. (Albrecht Landgraf, CC BY-SA 4.0)

panama_canal_railway_in_2015

П’ятнадцяте місце. Естонський фотограф і вікімедієць зі стажем подорожував Панамою дощового похмурого дня — і вирішив зробити фото Панамської залізниці, важливого компонента каналу. (Ivo Kruusamägi, CC BY-SA 4.0)

Чи сподобалися вам ці світлини? Продовжіть перегляд, гортаючи переможців усіх національних етапів у Вікісховищі!

Вибір читачів за тиждень

Відео