Три звернення до правоохоронців, чорний піар та заборонена агітація: на Тернопільщині відбулись вибори

1445537111_383578372

У день голосування на перших місцевих виборах 18 грудня у дев’яти об’єднаних територіальних громадах Тернопільської області найтиповішими порушеннями, що зафіксували спостерігачами ОПОРИ, були розміщення агітаційних матеріалів у заборонені терміни (в тому числі і “чорний піар” – у Залозецькій громаді.), спроби видати бюлетені виборцеві без паспорта, ведення документації неналежним чином.

Про це повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за першими місцевими виборами у Тернопільській області Андрій Мартишко, який 20 грудня представив громадськості результати моніторингу дня голосування.

Нагадаємо, вибори у неділю, 18 грудня, пройшли у новостворених об’єднаних громадах Тернопільщини, а саме депутатів та голову обирали – Вишнівецька, Залозецька, Борсуківська, Великодедеркальська, Гримайлівська, Трибухівська, Чернихівецька, Більче-Золотецька, Коцюбинська громади.

Як констатував Андрій Мартишко, активістами ОПОРИ не зафіксовано суттєвих порушень, які б могли вплинути на результат волевиявлення громадян.

У селі Білоголови (Залозецька громада) зафіксовано розміщення агітаційних матеріалів кандидата на посаду селищного голови Ігоря Балтаровича (ВО “Свобода”). У цьому ж населеному пункті на електроопорі розміщено листівку із ознаками “чорного піару ”. У селі Гаї-за-Рудою (Залозецька громада) – агітація “Української Галицької партії” та Ігоря Балтаровича (ВО “Свобода”). У селі Лежанівка (Гримайлівська громада) зафіксована агітація кандидата від ВО “Свобода” Богдана Затонського та кандидата від БПП “Солідарність” Василя Білянського.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що у частині 2 статті 54 Закону “Про місцеві вибори” зазначено, що передвиборча агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється.

У Вишнівецькій громаді спостерігачами зафіксовано розповсюдження інформаційних листівок із символікою, що емітує логотип Громадянської мережі ОПОРА та співзвучною назвою – “ОПІР”. Жодних вихідних даних на листівках не зазначено.Процес підготовки та сам день голосування у цій громаді моніторили спостерігачі ОПОРИ. Однак листівки, які наклеєні на електроопорах та деревах, не мають жодного відношення до організації.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в день виборів тричі звертались до правоохоронних органів. Це – щодо розміщення незаконних агітаційних матеріалів у селі Тростянець (Залозецька громада), у селі Більче-Золоте (Більче-Золотецька громада) та Лежанівка (Гримайлівська громада). Варто зазначити, що полісмени швидко реагували та фіксували правопорушення.

Особливу увагу потрібно звернути на те, що у багатьох приміщеннях, де відбувалось голосування, температура повітря часто не перевищувала +5C. Були відсутні таблички з назвою деяких ДВК та необхідна кількість скриньок для голосування. Голови дільничних виборчих комісій скаржились, що їм не було надано усього необхідного інвентарю для належної організації проведення голосування.

Варто додати, що згідно з Вимогами до приміщень дільничних виборчих комісій та приміщень для голосування (встановлено Постановою ЦВК №5 від 19.01.2012 р.), приміщення ДВК для забезпечення їх роботи та приміщення для голосування повинні відповідати вимогам щодо санітарних і технічних норм. Оскільки стаття 76 Закону “Про місцеві вибори” передбачає, що виконавчі органи сільських, селищних і міських рад повинні забезпечити дільниці необхідними приміщеннями для голосування, то можна зробити висновок, що місцеві органи самоврядування не належним чином виконали свої обов’язки щодо організації та проведення виборів 18 грудня у громадах Тернопільщини.

Загальна явка виборців по Тернопільській області становить 59,3 %. По громадах ситуація така:

Вишнівецька селищна громада – 58.46%

Гримайлівська селищна громада – 57.75%

Залозецька селищна громада – 57.61%

Більче-Золотецька сільська громада – 62.27%

Борсуківська сільська громада – 60.49%

Великодедеркальська сільська громада – 61.62 %

Коцюбинська сільська громада – 70.45 %

Трибухівська сільська громада – 55.26%

Чернихівецька сільська громада – 53.99%

Моніторинг виборчого процесу у день голосування, 18 грудня, у громадах Тернопільської області проводило 9 спостерігачів ОПОРИ у складі 3 мобільних груп.

Вибір читачів за тиждень

Відео