У Тернополі ялинка може обійтися у понад 2 тис. гривень

jalynka_vyrubka_64

З наближенням Новорічних і Різдвяних свят зростає турбота за збереження лісових красунь – ялинок, адже кожного року в цей час спостерігаються непоодинокі факти їх самовільних порубок.

Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області розроблено план заходів щодо забезпечення охорони хвойних насаджень від самовільних рубок у передноворічні дні 2016 року та новорічні дні 2017 року, який узгоджено з лісокористувачами області та правоохоронними органами.

Для реалізації заходів по попередженню порушень природоохоронного законодавства при заготівлі ялинок створено робочі групи, до роботи в яких залучено працівників екологічної інспекції,  представників органів головного управління Національної поліції у Тернопільській області, Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, та громадських інспекторів з охорони довкілля. В рамках операції державними інспекторами проводимуться перевірки щодо охорони хвойних насаджень від самовільних рубок, лісових масивів, які примикають до населених пунктів, автодоріг, залізниць та особливо на територіях природо-заповідного фонду.

Державна екологічна інспекція у Тернопільській області закликає усіх дотримуватись природоохоронного законодавства, адже згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка дерев хвойних порід у лісах області (ст. 65) тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 до 170 грн. і на посадових осіб від 119 до 204 грн. За кожне незаконно здобуте дерево у лісах нашої області передбачені збитки, які нараховуються відповідно до діаметру дерев.  Так до 10 см. - це 354 грн., від 10-14 см. - 624 грн.

Також знищення зелених красунь на територіях населених пунктів області (згідно ст. 153) - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти (170 грн.) до тридцяти (510 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб або фізичних осіб-підприємців – від тридцяти (510 грн.) до п’ятдесяти (850 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Збитки за кожне незаконно здобуте дерево у межах населених пунктів нараховуються відповідно : до 6 см. – 800 грн.,  6,1- 10 см. - 1152 грн.

Всі вище перелічені дії здійсненні в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від дев'яти (153 грн.) до двадцяти чотирьох (408 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів чи без такої і на посадових осіб - від п'ятнадцяти (255 грн.) до тридцяти (510 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів. Відповідно збитки за кожне незаконне здобуте дерево на територіях ПЗФ становлять: до 10 см. - 246 грн,  від 10,1-14 см. - 429 грн.

Інспекція попереджає, що за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів також передбачена відповідальність згідно ст. 88-1 КУпАП, яка тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої за рішеннями відповідних місцевих судів.

А для тих, хто все ж таки вирішив збагатитися незаконним промислом, повідомляємо, що за нелегальну заготівлю і продаж новорічних ялинок, слідує покарання, передбачене ст.246 КК України «Незаконна порубка лісу». Дана стаття визначає покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців чи обмеженням волі до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого.

Вибір читачів за тиждень

Відео