23 грудня в історії Тернопільщини

23

Цього дня народилися:

Бобровська Євдокія (1930, с. Плисове, нині Лозівського району Харківської області — 21 листопада 2012, Тернопіль) — українська актриса. Дружина Анатолія Бобровського. Заслужена артистка УРСР (1986).

Bobrovsyka Evdokiya Grigorivna
Bobrovsyka Evdokiya Grigorivna

Кондира Степан (1961, с.Зеленче, Теребовлянського району) – психолог, психотерапевт, психоаналітик, екс-депутат Тернопільської обласної ради.

кондира
кондира

Крисоватий Андрій (1965, с. Кошляки Підволочиського району) — український вчений у галузі економіки. Доктор економічних наук (2006), професор, ректор Тернопільського національного економічного університету.

krysovatyy011
krysovatyy011

Сокирка Юрій (1971, м.Ланівці) – полковник, заступник начальника Інституту спеціального зв'язку та захисту інформації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

sokurka
sokurka

Чмиленко Оксана (1980, м.Тернопіль) – тернопільська майстриня і журналістка, дизайнер. Створює одяг, взуття та аксесуари з валяної вовни.

чмиленко
чмиленко

Цей день в історії Тернопілля:

23 грудня 1918 року – у Тернополі, за участю віце-президента УНРади Лева Бачинського відбулося спеціальне засідання Уряду ЗУНР стосовно об'єднання ЗУНР та УНР. В офіційному повідомленні про нього говорилося: «Вирішено послати делегацію до Києва з метою завершення злуки обох українських республік». Таким чином, остаточне рішення про об'єднання ЗУНР з УНР було прийнято в Тернополі.

23 грудня 1918 року - у Тернополі офіційно подав у відставку голова Уряду ЗУНР Кость Левицький. Раду Державних Секретарів тимчасово очолив уродженець Тернопільщини Сидір Голубович.

23 грудня 1947 року - в СРСР оголосили 1 січня вихідним днем.

23 грудня 1963 року – Ватикан визнав, що галицький митрополит має статус Верховного архієпископа й іменувала уродженця Тернопільщини, предстоятеля УГКЦ Йосифа Сліпого членом Східної конґреґації

23 грудня 1979 року - померла зв’язкова Головного проводу ОУН, довголітній в’язень радянських таборів Галина Дидик (на фото). Похована в м. Бережанах.

23 грудня 1989 року - о.Ігор Возняк освятив приміщення майбутнього Катедрального собору УГКЦ в Тернополі. З того дня в храмі щоденно відправлялися Літургії.

Всесвітній день сноуборду проводиться щорічно 23 грудня. Це важливе свято для кожного сноубордера, а вперше День Сноуборду провели в Європі в 2006 році.

Це свято проводиться в Європі, США і навіть в Китаї. Святкування Всесвітнього дня сноуборду проводиться скрізь, де тільки випадає сніг! Основна ідея проведення цього дня - свобода спілкування і відкриттів. Подія збирає всіх любителів сноуборду від про-райдерів до новачків. У День сноуборду на курортах-партнерах свята для сноубордистів навіть організовується безкоштовний доступ на схили. Всі хто побажають приєднатися до свята, можуть покататися в атмосфері дружелюбності і веселощів.

vsesvitniy_den_snoubordu
vsesvitniy_den_snoubordu

Сьогодні Україна відзначає День штабних спеціальностей і військ спецзв'язку.

25 серпня 1991, на наступний день після проголошення Верховною Радою України Декларації про незалежність, під юрисдикцію України були взяті спеціальні види зв'язку, а 12 жовтня 1992 року у складі Служби безпеки України було сформовано Головне управління урядового зв'язку (ГУУЗ). У березні 1992 року був прийнятий Закон України «Про Службу безпеки України», який законодавчо визначив порядок забезпечення засекреченим і шифрованим документальним зв'язком державних органів України та відповідних посадових осіб. У найкоротші терміни спеціалістами ГУУЗ на основі українського фрагменту системи урядового зв'язку СРСР, була створена Державна система урядового зв'язку України.

Система урядового зв'язку і в даний час є єдиною телекомунікаційною системою, яка за своїми характеристиками та організацією здатна виконувати своє головне призначення: забезпечувати надійним, безперебійної засекреченим зв'язком Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України з командуванням Збройних Сил України в мирний та воєнний час, забезпечувати спеціальними видами зв'язку вищих посадових осіб держави, посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування.

звязок
звязок

Сьогодні, 23 грудня, вся Японія відзначає 83-тий день народження імператора Акіхіто.

День народження імператора, який за Конституцією країни є «символом японської держави і єдності народу», традиційно відзначається як державне свято. Міські вулиці прикрашають національними прапорами, багато охочих приходять у цей день до імператорського палацу, щоб вітати монарха або написати йому привітання.

Акіхіто - 125-й Імператор Японії, синтоїстське божество. Править країною з 7 січня 1989. Девізом правління є Хейсей — «мирне правління». Входить в 50-ку чинних голів країн, що керують найдовше.

Japanemperorbirthday
Japanemperorbirthday

Іменини сьогодні святкують Хоми, Ангеліни, Євграфи, Йосипи і Степани.

Вибір читачів за тиждень

Відео