Оксана Бучко

Через звільнення Стемковського посварились тернопільські депутати та активісти

15682644_1276518059073329_424914132_n

На звільненні з посади заступника мера Владислава Стемковського після снігового колапсу в Тернополі наполягали і депутати міськради, і місцеві активісти. Це рішення винесли на розгляд сесії і в результаті не проголосували за нього. Депутати звинувачують активістів у неправильній формі проекту, активісти ж закидають депутатам відсутність чіткої позиції під час голосування.

Нагадаємо, депутати попередньо проявили свою громадянську позицію і оформили листа міському голові від імені профільної «комунальної» комісії міської ради. Саме там є згадка про заслуховування звіту заступника міського голови Владислава Стемковського на найближчому пленарному засіданні сесії міської ради.

Також звільнити дует Стемковського та Лесіва рекомендувала комісія в складі депутатів, чиновників та громадських активістів під час засідання 30 листопада.

Чому не підтримали рішення на сесії депутати фракції «Громадянська позиція», пояснює у Facebook  її керівник Петро Ландяк. Він звинувачує активістів у відсутності доповідача і у неправильному формулюванні проекту рішення.

- Коли дійшли до розгляду рішення про звільнення Стемковського, фракція БПП взяла перерву. Голови фракцій зустрілись в «зеленій кімнаті».  Виявилось, що проекту рішення немає і немає також головного доповідача, яким мав бути керівник комісії щодо неналежного стану прибирання доріг Тернополя від снігу Ігор Василів. Тому в сесійній залі, знаючи процедуру розгляду питань, я підтвердив позицію фракції, що ми за звільнення Стемковського. Але доповідати замість Василіва, при відсутності  проекту рішення, я не міг. Я зрозумів, що йде гра серед депутатів!

Через невеликий проміжок часу в залі роздали проект рішення, який я називаю кривим, адже в цьому проекті лише рекомендувалося міському голові звільнити Стемковського. Тому, ми запропонували конкретні зміни до проекту рішення. Цю пропозицію Ткаченко озвучив під час розгляду звіту Василів. Подібну позицію озвучив і депутат Андрій Шкула.

Міський голова спочатку поставив на голосування проект кривого рішення. Ми ж за нього не могли голосувати! Але ми з іншого боку не сподівались, що депутати проголосують за таке ніяке рішення. Все ж таки воно набрало 24 голоси, відповідно ставити на голосування інші варіанти, розумію, не було сенсу, - пише він.

Керівник комісії Ігор Василів пояснює, що не знав про збір підписів для висунення його доповідачем на сесії. Також він додає, що неточності у проекті можна було усунути, проголосувавши за поправки.

- Чому ви не готували свій проект рішення? Ні про який збір підписів я не знав. Ткаченко і Шкула вносили поправки, чому ніхто не підтримав? Депутат обласної ради має гарантоване законом право виступу на сесії місцевих рад нижчого рівня. Усі власні погляди і поради по снігу він мав і має можливість озвучити на сесії міської ради і навіть наполягати на прийнятті тих чи інших рішень. «Автомайдан» – громадська організація. Ми не маємо «свого» депутата в раді, - пише Ігор Василів.

Про неточність проекту, але в той же час, і невелику наполегливість депутатів щодо його поправок, пише також депутат міськради Іван Сороколіт. 

- Громадськість - не влада! Громадськість оформила свою позицію у документі «висновки комісії». Далі апелювати до громадськості - ницо. Із висновками комісії, до котрої входили колеги депутати Володимир Стаюра, Петро Ландяк, Святослав Півторак і Сергій Лупак, я погоджуюсь. Чому вони не були наполегливими і не захотіли детально аргументувати й донести інформацію на сесії - це їх справа, - пише Іван Сороколіт.

Вибір читачів за тиждень

Відео