Проблема не зникла-влада далі мріє знищити Дністер

Дністер

Вчора відбулося засідання науково-технічної ради НПП «Дністровський каньйон». На ньому обговорювалося звернення ПАТ «Укргідропроект» (Генпроектувальник ГЕСів) з пропозицією, адресованою НПП - приєднатися до розроблення техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) проекту т.зв. «Верхньодністровського каскаду ГЕС». Про дану проблему "ТЕРЕН" неодноразово висвітлював.

Технічне завдання Генпроектувальника на розробку розділу ТЕО Верхньодністровського каскаду ГЕС озаглавлено вельми лукаво “Сучасний стан та заходи по розвитку НПП “Дністровський каньйон” при створені Верхньодністровського каскаду ГЕС”, пишуть у facebook.

Тобто паркові пропонують оплачувану роботу у процесі розробки ТЕО за напрямками: 1. Характеристика сучасного стану НПП «Дністровський каньйон», включаючи склад флори та фауни, наявність видів, які входять до «Червоної книги України», Європейського червоного списку, додатків Бернської конвенції, Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин та інших; 2. Наявність та характеристика на розглянутій ділянці долини р. Дністер в межах НПП «Дністровський каньйон» спелеологічних об’єктів, їх можлива унікальність та цінність; 3. Прогноз впливу будівництва та експлуатації Верхньодністровського каскаду ГЕС на НПП «Дністровський каньйон»; 4. Розробка заходів по мінімізації можливого впливу будівництва та експлуатації каскаду ГЕС на НПП «Дністровський каньйон»; 5. Розробка заходів та рекомендацій по розвитку НПП «Дністровський каньйон», включаючи дослідження по можливості розширення території парку шляхом включення до його складу частини водосховищ ГЕС, розгляд можливих варіантів; 6. Розробка програми подальших досліджень та моніторингу НПП «Дністровський каньйон».

Науково-технічна рада вирішила не погоджуватися на ці пропозиції - через те, що проект будівництва ГЕС на території парку суперечить закону «Про ПЗФ», Указу Президента про створення парку та його положенню.

Тепер адміністрація парку мала б надіслати відповідного листа Укргідропроекту - з такою відмовою.

 Фото «ТЕРЕНу»

Вибір читачів за тиждень

Відео