28 грудня в історії Тернопільщини

28

Цього дня народилися:

Лило Василь (1957, м. Стрий Львівської області) - Генеральний директор ТОВ «Тернопільбуд».

Lulo
Lulo

Полянська Сара (1918) - тернопільський краєзнавець, бібліограф. Під її керівництвом відбувалось становлення та розвиток краєзнавчої бібліографії. Саме вона започаткувала посібники «Календар знаменних і пам’ятних дат по Тернопільській області», «Література про Тернопільську область», «Книги про Тернопілля». Велась копітка робота над створенням ґрунтовної науково-допоміжної історико-краєзнавчої бібліографії для написання книги «Тернопільська область» із 26-томного видання «Історії міст і сіл Української РСР».

Рудзький Маурицій (1862, с.Угриньківці Заліщицького району – 22.07.1916, Краків, Польща) – геофізик, метеоролог, астроном, доктор філософії, професор Яґеллонського університету, член Краківської Академії наук.

Цей день в історії Тернопілля:

28 грудня 1870 року - відкрито залізничну колія Золочів-Тернопіль.

28 грудня 1947 року – у Лук’янівській тюрмі Києва помер єпископ Української Греко-Католицької Церкви; з 19 червня 1904 року єпископ Станіславівський, уродженець Гусятинщини, Блаженний Григорій Хомишин. Як католицький ієрарх і діяч Хомишин відстоював прозахідну орієнтацію. Новомученик УГКЦ, репресований більшовиками у 1947 році. Місце поховання Єпископа Григорія Хомишина не встановлене. Найімовірніше, тіло поховане на Лук'янівському цвинтарі, який знаходиться недалеко однойменної в'язниці. За іншою, також правдоподібною версією, воно могло бути похованим в урочищі «Биківня» на околиці Києва — відомому місці страти десятків тисяч жертв сталінського режиму. 27 червня 2001 зачислений папою Іваном Павлом ІІ до лику блаженних.

28 грудня 1990 року - рішенням третьої сесії Тернопільської обласної Ради народних депутатів ліквідовано обласний комітет народного контролю.

28 грудня 2000 року – у с.Велика Березовиця Тернопільського району помер український письменник, журналіст, громадсько-політичний діяч, педагог Крупа Левко Миколайович. Лауреат премії імені Бра­тів Лепких (1991). Член Національної спілки письменників України (1991). Депутат Верховної Ради Украї­ни 1-го скликання (1990 - 1994). Співзасновник Крайової організації НРУ (1988), член Проводу, делегат 4-х з'їздів Руху. У 1991 - 2000 роках генеральний директор Тернопільського обласного телерадіомовного об'єднання.

28 грудня 2003 року - у м.Тернополі помер представник президента України в Тернопільській області (1994), голова Тернопільської облради (1994-1996), голова Тернопільської ОДА (1995-1996) Борис Григорович Косенко. Заслужений працівник сільського господарства України, нагороджений. 3 орде­нами Трудового червоного пра­пора. Депутат Тернопільської обласної і районної рад.

28 грудня 2013 року - на Театральному майдані Тернополя встановлена символічна «кривава йолка».

28 грудня в усьому світі відзначається Міжнародний день кіно — свято на честь першого сеансу сінематографу, який відбувся в Парижі в 1895 році.

Зі світом кіно жителів Франції познайомили брати Огюст і Луї Люм'єр. Вони винайшли апарат сінематограф, який пізніше став надзвичайно популярним. Французи запатентували його і 22 березня 1895 року організували перший кіносеанс в історії світової культури. Брати показали своїм друзям коротенький сюжет «Вихід робітників із заводу Люм'єр». Але все ж Міжнародний день кіно відзначається не цього дня, а в день, коли відбувся перший платний показ короткометражного фільму «Прибуття потягу на вокзал Ла Сьота». Це сталося 28 грудня 1895 року в кафе на паризькому Бульварі Капуцинів. Глядачі настільки повірили в реальність того, що відбувається на екрані, що стали панікувати і втікати, боячись опинитися під колесами поїзда.

Крім Міжнародного дня кіно, в Україні відзначають День українського кіно - у другу суботу вересня.

83992
83992

28 грудня католики відзначають День святих невинних немовлят Вифлеємських.

Згідно з Євангелієм від Матвія, цар Ірод, дізнавшись від волхвів про народження Христа, щоб усунути потенційного претендента на свій трон наказав убити всіх Вифлеємських немовлят чоловічої статі, які народилися близько часу народження Ісуса.

«Тоді Ірод, побачивши себе осміяним волхвами, дуже розгнівався, і послав повбивати усіх немовлят у Вифлеємі і в усіх околицях його, від двох років і нижче, відповідно до часу, по який вивідав у волхвів». Християни згадують святих немовлят як мучеників, вважаючи, що всякий, хто був убитий з ненависті до Христа, повинен розглядатися як мученик, навіть якщо він не підозрював про сенс того, що відбувається.

День пам'яті святих невинно убієнних немовлят починаючи з V століття стала святкувати Константинопольська церква, а потім і решта християнських церков. Мощам святих невинно убієнних немовлят поклонялися в трьох головних центрах східного християнства - Константинополі, Антіохії та Олександрії.

Нетлінні останки одного з немовлят були передані в дар римським єпископам, а пізніше Папа Римський Стефан II передав їх французькому королю Піпін Короткому. У 770 році Карл Великий помістив їх у монастирі в Брантома (Франція), і з тих пір сюди здійснюються масові паломництва віруючих. Під час Французької революції мощі сховали в одній з печер на території монастиря, а після закінчення Наполеонівських воєн знову помістили в монастирську церкву, де вони й перебувають донині.

p185pb4u461309crpkg1i5pf693
p185pb4u461309crpkg1i5pf693

Іменини сьогодні святкують Степан, Трифон, Павло, Сусанна.

Вибір читачів за тиждень

Відео