Експерти пояснили особливості формування бюджетів новоутворених об'єднаних громад на 2017 рік

unnamed (37)

21 грудня Верховна Рада України прийняла Державний бюджет України, яким визначено основні напрямки розвитку країни у 2017 році.

Галина Маркович, координатор напрямку місцеві бюджети Проектного офісу секторальної децентралізації проінформувала, що законом затверджено обсяги міжбюджетних трансфертів для місцевих бюджетів, які мають взаємовідносини з державним бюджетом.

У 2017 році кількість таких бюджетів збільшилася на 207. Це бюджети об’єднаних територіальних громад, які об’єдналися в рамках реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та у яких перші місцеві вибори відбулися у 2016 році. Таке об’єднання відбулося також на Тернопільщині.

Бюджети усіх 207 новоутворених об’єднаних територіальних громад формуватимуться на 2017 рік з урахування особливостей, визначених статтею 67 Бюджетного кодексу України.

- Зокрема, вони матимуть взаємовідносини з державним бюджетом. Законом для них передбачено міжбюджетні трансферти - освітню та медичну субвенції, базову дотацію та додаткову дотацію на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я. Загальний обсяг ресурсу, який передається, складає 8,9 млрд. грн, - пояснила Галина Маркович.

Також, за словами експерта, починаючи з 1 січня 2017 року до таких бюджетів зараховуватиметься 60% податку на доходи фізичних осіб та здійснюватимуться видатки з утримання закладів бюджетної сфери, які розташовані на їх території (з урахуванням розмежування видатків, визначених статтею 89 Бюджетного кодексу України).

- Крім цього, цим бюджетам надаватиметься державна підтримка на формування інфраструктури громади, що сприятиме наданню якісних послуг жителям громади. На цю мету в бюджеті передбачено субвенцію на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад в сумі 1,5 млрд. грн. Головним розпорядником цих коштів визначено Мінрегіон, - поінформувала Галина Маркович.

На сьогодні взаємовідносини з державним бюджетом мають 998 місцевих бюджетів (без урахування бюджетів непідконтрольних територій), з яких 366 - це бюджети об’єднаних територіальних громад.

Вибір читачів за тиждень

Відео