Орест Сарматський

«Човники» з Тернопільщини поспішають до експериментального переходу кордону з Польщею

unnamed (64)

Польща вирішила зупинити пішохідний перетин кордону з Україною в Угринові.

Польське прикордонне відомство звернулося до України з проханням не продовжувати термін дії експериментального пішохідного пункту перетину кордону «Угринів-Долгобичів».

Про це «Європейській правді» повідомили в польському порталі Port Europa, надавши редакції офіційну відповідь Люблінського воєводства на запит порталу, повідомляють ЗМІ.

поляки
поляки

В Любліні зазначили, що пункт пропуску через кордон для пішоходів функціонував у режимі експерименту з 1 липня 2015 року на базі інфраструктури автомобільного пункту. Після першого 6-місячного періоду робота пункту двічі продовжувалася ще на півроку. За 16 місяців ним скористалися майже 230 тисяч подорожуючих, 85% з яких склали громадяни України.

Черговий період роботи пункту спливає 31 грудня 2016 року. Водночас наприкінці поточного року польська служба охорони кордону звернулася до українських колег з проханням не ініціювати продовження експерименту та повернутися до виключно автомобільного пункту.

- Тимчасовий характер прикордонної інфраструктури за значного навантаження пішохідним рухом не гарантує безпеку подорожуючих, суттєво підриває захист кордону від нелегального перетину та дезорганізує дорожній рух у пункті перетину, - йдеться у поясненні.

У Люблінському воєводстві вважають, що «переважна більшість тих, хто перетинав кордон, не були справді пішими або велосипедистами, а »використовували пішохідний перетин для пришвидшення проходження кордону – «виходили з одного автомобіля на українському боці та сідали в інший на польському».

В Люблінському воєводстві підтримали ідею відкриття обладнаних постійних пунктів пішого перетину кордону, але зазначили, що таке обладнання потребує фінансових вкладень та значного часу на проведення робіт, від 1,5 року.

Нагадаємо, у червні прикордонні відомства України та Польщі погодили продовжити на термін 6 місяців (до 31 грудня 2016 року) пілотний проект, за яким в пункті пропуску «Угринів - Долгобичів» здійснюється оформлення осіб, які перетинають українсько-польський кордон

   Фото – з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео