Що приховує дирекція Тернопільської школи №3?

1111

Функціонування шкіл у містах забезпечується бюджетними коштами. Уся документація, а тим паче використання фінансів повинне бути відкритим. Проте, є і ті, хто не хоче діяти згідно закону.

Представник Уповноваженого з прав людини Володимир Шевченко завітав до директора третьої школи для з'ясування причини ненадання відповіді на запит Центру громадського контролю “ДІЙ!” у Тернополі щодо статуту школи.

Статут містить інформацію, що становить суспільний інтерес, тобто мету діяльності, порядок прийняття рішень і т. д. , тому розпорядники інформації зобов’язані надавати її за запитами (ст. 13 п. 2 Закону України «Про доступ до публічної інформації»). Відповідно до ст. 29 ЗУ «Про інформацію», «інформація з обмеженим доступом може бути поширена, якщо вона є суспільно необхідною, тобто є предметом суспільного інтересу, і право громадськості знати цю інформацію переважає потенційну шкоду від її поширення».

Представник Уповноваженого у Тернополі взяв дані для складання адміністративного протоколу, взяв пояснення у директора школи - Будій Надії Дмитрівни - та згодом справа буде передана до суду. Центр громадського контролю «ДІЙ!» у Тернополі спостерігатиме за перебігом розгляду справи.

Нагадаємо, що директор також відмовила у наданні актів виконаних робіт щодо витрат коштів з бюджету розвитку міста Тернополя на проведення ремонтних робіт у школі, обґрунтувавши це тим, що розпорядниками інформації є особи, якщо вони виконують делеговані повноваження суб'єктів владних повноважень стосовно інформації, пов'язаної з виконанням їхніх обов'язків.

Проте, вони мабуть не помітили попередній пункт закону, у якому чітко вказано, що розпорядниками інформації є юридичні особи, що фінансуються з місцевих бюджетів, стосовно інформації щодо використання бюджетних коштів. Заява уже передана до Уповноваженого. Найближчим часом очікуємо відповідної реакції.

Згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення, неправомірна відмова у наданні відповіді на запит тягне за собою штраф у розмірі від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У випадку повторного порушення закону - штраф від шістдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до тридцяти годин.

LawrenceshipleyJosephRios
LawrenceshipleyJosephRios

Марія ІЩЕНКО

Центр громадського контролю “ДІЙ!” у Тернополі.

Вибір читачів за тиждень

Відео