Віра Олександрович

Що врятують у Тернополі за 29 мільйонів гривень? (фото)

unnamed (32)

Рятувати нашу «родзинку» надалі планують за комплексною «Програмою розвитку водосховища Тернопільський став на 2017-2019 рр.».

Ухвалили її на останній сесії міської ради, аби зняти проблеми забруднення водойми. Доповідав із цього питання начальник управління культури і мистецтв Олександр Смик (про те, що також відбувалося у залі читайте ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

Зокрема, на встановлення системи біоплато вже у 2017 році хочуть витратити 1 млн 600 тис. грн, а на багатоточкову (багатофонтанну) аераційну систему – 7 млн грн.

- Гідроекосистема Тернопільського водосховища охоплює комплекс водних об’єктів і прилеглих територій, - каже він. – Починається все із системи Івачівських ставів, потім - впродовж русла річки Серет (від села Плотича до території між селами Петриків і Велика Березовиця). Головними її складовими є Тернопільське водосховище, тимчасові водойми парку «Топільче» і русло Серету у межах Тернополя із прилеглими водоймами водоочисних споруд.

unnamed (33)
unnamed (33)

Причому Тернопільське водосховище, за словами пана Смика, є екологічним ядром, що належить до особливої категорії внутрішніх водойм, бо воно має специфічні особливості водообміну, проточності тощо.

- Якість водного середовища у ставі формується під впливом трьох факторів: природних і господарських умов формування стоку на водозаборі, кількості і якості стічних вод, а також - інших джерел забруднення водойми і процесів, що протікають у самому водосховищі, - додає він. - Вони значною мірою визначаються його гідрологічними особливостями, зокрема, інтенсивністю водообміну, температурою води і вмістом у ній кисню.

unnamed (20)
unnamed (20)

Саме це, на думку авторів Програми, і спричиняє значне забруднення ставу, а відтак – «цвітіння» води у теплу пору року. І вирішення проблеми можливе лише тоді, коли місто знайде на це гроші (див. таблиці унизу – прим.). Депутати погодилися із цим постулатом фактично без обговорення і дискусій.

[caption id=«attachment_59695» align=«alignnone» width=«831»]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

Отже, вклавши у водойму за три роки майже 29 мільйонів гривень, влада планує: - зменшити негативний вплив стічних вод на 60%; - знизити  рівень забруднення на 55 %; - покращити санітарно-епідеміологічну ситуацію водойми на 50%; - знизити рівень патогенності і деградації біотичних компонентів ставу; - не допустити зниження нормативних показників якості води; - підвищити екологічну стійкість та розвиток екосистеми водойми на 60%; - покращити якість природно-заповідного фонду водойми і прилеглих територій на 60%; - покращити екологічні, естетичні та рекреаційні властивості водойми і прилеглих територій на 60%; створити умови для господарського використання біоресурсів водойми.

unnamed (34)
unnamed (34)

Фото із відкритих джерел

Довідка. Тернопільський став — велика штучна водойма, створена на місці боліт, що на річці Серет. Площа водосховища - 300 га, повний об'єм — 12,6 млн куб. м, корисний об'єм — 6,6 млн куб. м. За площею водойма відповідає тернопільському масиву «Східний».

Витяг із паспорту Програми (у тис. грн):

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього: 28 690,0
-         коштів міського бюджету 28 540,0
-         інші джерела 150,0

Ресурсне забезпечення Програми

 

  Обсяг ресурсів усього, у т. ч.: Фінансування по роках (у тис. грн) Усього витрат на виконання Програми (у тис. грн)
   2017   2018   2019
13 280,0 8 780,0 6 630,0 28 690,0
міський бюджет 13 130,0 8 780,0 6 630,0 28 540,0
кошти ін. джерел 150,0 150,0
 

Вибір читачів за тиждень

Відео