Агро-новини 5 січня

unnamed (5)

Бюджет-2017: аграрії отримають 3 млрд грн дотацій

У 2017 році на підтримку аграріїв передбачено спрямувати з загального фонду 5,5 млрд грн, або 1% ВВП від обсягу виробництва сільського господарства. З них майже 3 млрд грн — у вигляді дотацій малим і середнім фермерським господарствам, повідомив на своїй сторінці в Facebook прем'єр-міністр Україні Володимир Гройсман.

unnamed (3)
unnamed (3)

Крім того, збільшено до 300 млн грн видатки на часткову компенсацію підприємствам АПК відсоткової ставки за банківськими кредитами. До 65 млн грн виріс обсяг коштів на пряме бюджетне кредитування фермерських господарств.

75 млн грн буде виділено за програмою «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними», що дасть можливість збільшити площі закладання багаторічних насаджень та стимулюватиме розвиток інфраструктури по збереженню плодово-ягідної продукції та винограду. 210 млн грн передбачено на підтримку галузі тваринництва.

Недофінансування Держпродспоживслужби загрожує нацбезпеці

Національна безпека знаходиться під загрозою через недостатнє фінансування Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

unnamed (4)
unnamed (4)

Про це йде мова в відкритому листі до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана від громадських професійний організацій АПК: асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», Всеукраїнської аграрної ради, асоціації «Союз птахівників України», корпорації «Тваринпром» та Асоціації свинарів України, повідомляють в УКАБ.

Відмічається, що на даний час в Україні зареєстровано 35 інфекційних та паразитичних хвороб тварин, лікування та превентивні заходи щодо яких мають покриватися за рахунок державного бюджету. При цьому протягом останніх двох років значно збільшилась кількість випадків ураження африканською чумою свиней та ризик поширення ящура, нодулярного (вузликового) дерматиту ВРХ, сказу, лейкозу ВРХ, лептоспірозу, сальмонельозу. Епізоотична ситуація погіршується також і в сусідніх країнах: щотижня фіксується по декілька спалахів АЧС на території європейського континенту.

Як підрахували експерти, на виконання обов'язкових планових протиепізоотичних заходів у 2017 р. необхідно 337,486 млн грн. Це складає всього лише 11% від суми прямих надходжень до бюджету від виробництва молока, яловичини та свинини та є незначним порівняно із потенційними збитками, які може отримати галузь. Проте у бюджеті на 2017 р. передбачено лише 50,44 млн грн, або 14,9% від фактичної потреби.

Цього року Румунія, Казахстан, Білорусь, Молдова і Вірменія призупинили або заборонили імпорт свинини через АЧС з певних регіонів України. Зменшення поставок тваринницької продукції за кордон призведе до збільшення імпорту й погіршення валютного балансу та може повернути Україну у статус сировинного придатка.

На Буковині недосіяно майже 10% запланованих площ озимих

У Чернівецькій області недосіяними залишилися 9,4% від запланованих площ під озимі культури, повідомляє apk-inform.com з посиланням на слова директора департаменту агропромислового розвитку Богдана Бойчука. За словами чиновника, причиною невиконання плану стали несприятливі погодні умови, що склалися в осінній період в області, зокрема затяжні дощі, і пізні культури-попередники (переважно соя).

unnamed (6)
unnamed (6)

«За статистичними даними, всіма категоріями господарств засіяно 53,2 тис. га, це 90,6% до прогнозу і 83% до показника 2015 р», — зазначив Богдан Бойчук.

Вибір читачів за тиждень

Відео