6 січня в історії Тернопільщини

Çèìíèé áóêåò íåâåñòû

Цього дня народилися:

Бурма Василь (1936, с. Заріг Оржицького району Полтавської області) — український журналіст, краєзнавець. Член НСЖУ (1970), Національної спілки фотохудожників України (1999). Заслужений журналіст України (1999).

бурма
бурма

Долинський Лев (1906, м. Заліщики – 03. 09. 1963, Львів) – мистецтвознавець.

долинський
долинський

Когут Йосиф (1888, с.Конюхи, Козівського району – 16.07.1980, там же) - новеліст, історик, етнограф, збирач усної народної творчості.

Леник Роман (1896, с.Мишковичі, Тернопільського району – 1990, м.Парма, США) - офіцер УГА та Армії УНР, самодіяльний диригент, педагог, громадсько-культурний діяч у діаспорі.

Трофим’як Богдан (1933, м.Козова – 13.12.2007, м.Тернопіль) - спортивний і громадський діяч, доктор історичних наук, професор.

Цей день в історії Тернопілля:

6 січня 1940 року - за наказом радянської влади знищено пам’ятник першому голові відродженої польської держави Юзефу Пілсудському, встановлений на площі Собеського (тепер – майдан Волі) в Тернополі. Це був перший у тодішній Польщі пам'ятник маршалу Пілсудському.  Встановлений 11 листопада 1935 року. Автор - скульптор Аполлінарій Ґловінський. Після другої світової тут поставили пам'ятник Леніну.

6 січня 1940 року – створено Гримайлівський район Тернопільської області.

6 січня 1981 року – в Афганістані загинув уродженець с.Ладичин Теребовлянського району Володимир Денека. Його іменем названо вулицю у рідному селі. Загалом в Афгані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них: 48 – загинули, 46 - стали інвалідами, 2  - пропали безвісти.

6 січня 2007 року – у Тернополі помер композитор, співак режисер Анатолій Горчинський. Автор і виконавець багатьох популярних пісень, в т.ч. «Росте черешня в мами на городі», «Приїжджайте частіше додому», «Троянди на пероні», «Здравствуй, чужая милая», «3ачекайте, літа», «Вальс», «Червона троянда», «Україно, нене моя» та інші.

У Тернопільському драматичному театрі імені Тараса Шевченка поставив 43 вистави – всі з власною музикою. У творчому доробку Анатолія Горчинського понад 350 авторських пісень. Поховали Анатолія Горчинського 8 січня у Тернополі, у Підгородньому.

6 січня у всьому православному світі відзначається святвечір — саме напередодні Різдва Христового. Це свято здавна було шанованим на Русі-Україні. Саме в цей вечір починається коляда яка завершає Різдвяний піст.

Одна з головних традицій святкування православного святвечора — приготування куті. Цю страву, яка складається з розмоченого зерна пшениці, заправленого медом і фруктами, ввечері їсть вся сім'я. Це свято є приводом для того, щоб всі рідні і близькі зібралися за одним столом після появи першої зірки на вечірньому небі. Вона сповіщає весь світ про те, що в цей момент колись народився Спаситель.

На православний святвечір раніше клали пучок сіна на стіл, оскільки Ісус Христос народився в яслах, де було багато сіна. Сам святковий стіл накривали 12 різними стравами — за кількістю апостолів Ісуса. Усі блюда мають бути пісними. І на столі обов'язково повинна стояти кутя. В Україні заведено давати кутю не тільки всім членам сім'ї, а й худобі.

А ще сьогодні – Католицьке Богоявлення.

Богоявлення - це одне з найдавніших християнських свят. Спочатку під час святкування Богоявлення шанувалися відразу три євангельських події - це Різдво Христове, поклоніння волхвів немовляті Ісусу, а також Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан.

Іменини сьогодні святкують Клавдія, Євгенія, Агафія, Микола, Пилип.

Вибір читачів за тиждень

Відео