У Тернополі тариф на гарячу воду може зрости на 55 відсотків

e77f1dab522924c82fbea9049340f336

У новому 2017 році на мешканців Тернополя чекають чергові неприємні сюрпризи. Вже зараз керівництво КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» лякає тернополян підвищенням плати за гарячу воду на 55 відсотків.

– Україна – єдина країна в світі, яка залишилася на договорах із квартирами. Ми обігріваємо ванні кімнати, навіть коли немає споживання гарячої води по лічильниках. Несемо втрати і не виставляємо рахунків. У нас нульові втрати гарячої води у зовнішніх мережах та внутрішньобудинкових. Насправді це 20-25 відсотків втрат! Якби було встановлено індивідуальні теплові пункти (ІТП), ці втрати були б менші на 10-12%. Навіть у Росії укладають угоди з будинками і всі наші проблеми покладено на власника, співвласника чи управителя будинку. Якщо ми й далі залишимося на договорах із квартирами, нам доведеться піднімати тариф на 55 відсотків на гарячу воду, а якщо встановимо ІТП, то на 36 відсотків, – заявив директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак.

А ще пан директор бідкається, що в Тернополі низький рівень проплат за гарячу воду і теплопостачання. У грудні, до прикладу, він становить усього 62 відсотки, пише «Номер один».

– Якщо ж ми перейдемо на прямі договори з будинками, то ситуація буде така, як у Польщі: одна квартира не заплатила – відключається від гарячого водопостачання весь будинок, – зазначив пан Чумак.  

Нагадаємо, на сьогодні куб гарячої води в Тернополі вартує 64,56 гривень для тих, у кого немає рушник осушки, і 70,06 гривень для тих, у кого вона є.

Не від хорошого життя тепловики ставлять питання про чергове підняття тарифів. Згідно з їхніми розрахунками, в 2017 році міськтеплокомуненерго отримає майже 81(!) мільйон збитків.

– Планові доходи в 2017 році очікуємо на рівні 445,6 млн. грн., натомість видатки складуть 526,5 млн. грн. Очікувані збитки – 80,9 млн. грн. Чому виникають збитки? Є три причини. По-перше, відсутність нормативних документів відповідно до закону про житлово-комунальні послуги, які визначають склад витрат на послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води. У зв’язку з цим, органи, які встановлюють тарифи, не передбачають економічно обґрунтованих сум втрат і витрат у наших тарифах. По-друге, збитки виникають внаслідок розриву в часі між підняттям цін на енергоносії і встановленням наших тарифів. Зауважимо, згідно з рішенням уряду, припинено відшкодування різниці у тарифах. Уже в 2016 році відсутні кошти в державному бюджеті на відшкодування різниці ву тарифах. Очікується, що в 2017 році подібна ситуація повториться. І третя причина – спад обсягів порівняно з тими, які закладено у розрахунках тарифів, – відзначив заступник директора КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» з економіки Володимир Онишків.

Також клопотів тепловикам додав закон про Державний бюджет, за яким змінюється мінімальна зарплата до 3200 грн.

– Ми не знаємо, як Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), буде на це реагувати, але, однозначно, це є суттєві витрати, які будуть також впливати на витрати всього підприємства, – зазначив Андрій Чумак. 

Дещо послабити тиск на тепловиків мала б постанова НКРЕКП, згідно з якою ціна газу на виробництві тепла для бюджету та інших споживачів повинна бути на рівні вартості газу для населення. Наразі ця постанова ще не набрала чинності…

Вибір читачів за тиждень

Відео