Стан захворюваності на грип та ГРВІ у Тернопільській області

ГРВІ

Перший місяць 2017 року розпочався зниженням захворюваності на ГРВІ та грип, медики це пов’язують із новорічно-різдвяними святами та зимовими канікулами школярів. Нині у Тернополі захворюваність грипом та ГРВІ утримується на рівні сезонної та відповідає середньому показнику для відповідної пори року, не перевищуючи епідпорогові значення. Про це кажуть у відділі охорони здоров’я Тернопільської міської ради, повідомляє tv4.

У перший тиждень 2017 року загальна захворюваність на грип складає 590 випадків на 100 тис. населення, це майже на 5% менше орієнтовного розрахункового показника, визначеного на початку епідемії. В порівнянні з минулим тижнем медики відзначають зниження захворюваності на 34%.

– На щастя, у Тернополі, станом на сьогодні, епідемії немає, за статистичними даними ми маємо допороговий рівень захворюваності. До порогу ще є більш як 4%, разом з тим спостерігається стійка тенденція до зниження захворюваності серед дорослого населення, серед дітей, школярів, – розповідає начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Ростислав Левчук.

Серед дітей нині медики також спостерігають зниження захворюваності на ГРИП та ГРВІ, зокрема школярів – майже на 60%. Це завдяки вчасно запровадженим заходам – з 14 грудня у тернопільських школах оголосили карантин.

– І, власне, вже з початком канікул ми маємо ситуацію стабільну. Серед дітей шкільного віку на 60 % зменшилась захворюваність порівняно з минулим тижнем. Що стосується дошкільних навчальних закладів, ми не закривали їх, проте, щоденно відбуваються прийоми медичними працівниками діток, і коли є захворюваність, дітей ізолюють і відповідно так само і в групах, коли є діти хворі, групи закривають. Але хочу сказати, що ситуація на сьогоднішній день стабільна, – додає начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк.

Як прогнозувала Всесвітня організація охорони здоров’я, у сезоні 2016–2017 років в Україні циркулюють такі штами грипу: А/California,/Hong Kong, та B. Лабораторно підтверджено у Тернополі циркуляцію вірусів грипу А. Найефективнішим засобом захисту організму від вірусів грипу, визнаний доказовою медициною, є щорічне щеплення, яке посилює здатність організму протистояти недузі, а також убезпечує від серйозних ускладнень. Вакцинуватися можливо впродовж усього епідсезону. Особливо коли йдеться про групи ризику, до яких належать люди похилого віку, вагітні жінки.

– Крім того, за цей період нам вдалось провести занчну частину вакцинації, в Тернополі провакциновано більш як 600 мешканців з групи ризику. Звичайно, група ризику є набагато більша, але зараз спостерігається відсутність вакцини, тому ми очікуємо зараз на вакцину, – говорить Ростислав Левчук.

Загалом у Тернополі захворюваність грипом та ГРВІ утримується на рівні сезонної та відповідає середньому показнику для відповідної пори року, не перевищуючи епідпорогові значення, про це кажуть у Тернопільській міській раді.

– У Тернополі є комплексний план заходів щодо профілактики грипу та ГРВІ в м.Тернополі на 2016-2017 роки. Серед важливих кроків, завдяки якому вдалось унеможливити спалах ГРИПу та ГРВІ у Тернополі, – рішення призупинити навчання у освітніх закладах міста з 14 по 16 грудня, що дозволило зменшити захворюваність на грип та ГРВІ за рахунок обмеження контакту здорових дітей із хворими. Крім того, ефективний метод боротьби – щеплення. В Тернополі за кошти місцевого бюджету, 70 тис.грн., закуплено 474 вакцини. План вакцинації на епідсезон 2016-2017 рр. становить 1687 осіб. Вакциновано станом на сьогодні 652 – є людей, з яких 64 – діти. З них: 474 – за кошти міського бюджету по програмі “Здоров’я тернополян”; 79 – за кошти підприємств; 99 – за кошти громадян. Ці заходи будуть продовжуватись, – каже міський голова Тернополя Сергій Надал.

Летальних випадків за епідсезон 2016-2017 років на щастя, не зареєстровано.

Вибір читачів за тиждень

Відео