У Тернополі збільшиться плата за утримання будинків (відео)

1

Ціна за послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій вже у лютому зросте на 80%. Такий крок вимушений, адже приватні підприємства, які їх надають, повинні збільшити заробітну плату своїх працівників до трьох тисяч двохсот гривень. У діючому ж тарифі вона закладена у понад два із половиною рази менша. Подорожчання торкнеться і ОСББ.

Послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій подорожчають. Причина цього – Закон про бюджет України на 2017-й рік. Адже із нового року приватним підприємствам потрібно буде сплачувати своїм працівникам мінімальну зарплату у розмірі 3200 гривень. У тарифах, які діють на сьогоднішній день, закладена сума у два із половиною рази менша. Тож подорожчання своїх послуг колишні ЖЕКи називають вимушеним кроком, повідомляє tv4.

– Іншого виходу немає, тому що підприємство, я вже говорила, маючи закладено в тарифі 1218, воно не може заплатити 3200. Звідки візьметься в підприємстві така різниця? Зробила розрахунки, десь приблизно мільйон гривень в січні місяці, так як ми в січні не приймаємо ще цього рішення, мільйон гривень буде збитків по місту, – розповідає начальник фінансово-бухгалтерського відділу управління ЖКГ, благоустрою та екології ТМР Надія Кравець.

Підприємства змушені підняти зарплатню як за некваліфіковану працю, а саме двірникам чи прибиральникам так і за кваліфіковану – це, до прикладу, слюсарям, сантехнікам, ліфтовикам.

– Якщо раніше двірник мав мінімальну зарплату чи відносно площі, то на даний момент, не дивлячись яка площа, вона має мати не менше 3200. Є будинки різні, де велика площа, то можна перекрити не піднімаючи, а є будинки, де невеличкі, – говорить керівник громадської спілки “Рада голів ОСББ”, депутат ТМР Сергій Лупак.

В управлінні житлово-комунального господарства уже провели розрахунок. Є проект рішення, із ним можна ознайомитись на сайті міськради. В середині січня його мають розглянути на засіданні виконавчого комітету. Тож на подорожчання послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій можна очікувати вже із початку наступного місяця. Тарифи зростуть приблизно на 80%.

– Вони будуть приблизно 4 гривні з копійками. Поки що я не можу точну суму говорити, тому що ми ще встановлюєм, розраховуєм, поправляєм і так дальше. Зараз 2.57 максимальний тариф, 2.59. – Тобто, майже в 2 рази? – Так, майже в 2 рази, – каже Надія Кравець.

Скоригувати свої внески або затвердити нові на загальних зборах повинні і ОСББ.

– Також сьогодні стало відомо, що працівники, які обслуговують ліфтове господарство, також будуть підносити за технічне обслуговування ліфтового господарства згідно коефіцієнта на заробітну плату. Це також потягне з своєї сторони здорожчання. Також нам як приватним підприємствам і ОСББ підняли за дератизацію, – додає Сергій Лупак.

На подорожчання послуг приватних підприємств, що надають послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій вплинуло і підняття цін на електроенергію. Майже не відчують здорожчання тернополяни, які мають субсидію. Їм значну частину грошей відшкодує держава.

Вибір читачів за тиждень

Відео