Орест Сарматський

Агро-новини 18 січня

січ18

Фермер з Англії розробив новий відлякувач птахів

Фермер з Ворчестерширу (Англія) придумав новий спосіб відлякування птахів, які псують його врожай, повідомляє Fermers Weekly.

Кріс Кук має 80 га орних земель у розпорядженні та є доволі крупним підрядником. Він помітив, що звукові відлякувачі птахів, що ховаються за огорожею, лякають птахів при найменшому русі. Це спонукало його до створення відлякувача, який буде зовнішнім виглядом імітувати людину, яка тримає рушницю, проте без застосування традиційної газової гармати, яка може порушити спокій жителів навколишніх районів.

Перш за все, він взяв фотографію людини, яка стріляє і потім, з допомогою місцевого коваля, взявся за створення силуету людини з листової сталі.

180101
180101

Потім ця конструкція була встановлена за допомогою підшипників на сферичну основу, що дозволяє їй обертатися як флюгер від поривів вітру.

Завдяки спеціальному штирю на основі вся конструкція тримається в землі, а перед фарбуванням для отримання більш реального зображення вона була оцинкована.

Литва зацікавлена інвестувати в органічне і нішеве виробництво України

Український аграрний сектор інвестиційно привабливий для литовських партнерів у сфері органічного, нішевого виробництва та переробки, наприклад, м'яса, овочів та фруктів.

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, пише прес-служба Мінагропроду.

За її словами, це може стати цікавим для розвитку спільних підприємств.

«Сьогодні український аграрний сектор динамічно розвивається не тільки з точки зору нарощування виробництва та експорту, але й у сферах розвитку технологій, інфраструктури та підвищення ефективності аграрних компаній. Тому сьогодні аграрна галузь цікава для інвестування та розвитку двосторонньої економічної співпраці з литовськими партнерами», — зазначила посадовець.

180102
180102

Також додала, що сьогодні українські експортери займають лідируючі позиції на литовському ринку по таким видам товарів, як кукурудза, макуха, соєві та боби. За 10 місяців цього року загальний аграрний експорт до Литви склав $ 62,5 млн. Але співпраця в аграрному секторі – це не тільки торгівля.

«Маємо багато напрямків для поглиблення двостороннього партнерства: спільні інвестиційні проекти, співпраця в галузі управління якістю та безпечністю продуктів харчування, як на рівні бізнесу, так й на рівні держави», — підкреслила Ольга Трофімцева.

За словами заступника міністра, вже існують проекти технічної підтримки, завдяки яким Україна активно рухається в напрямку адаптації законодавства до стандартів ЄС у галузі ветеринарії, фітосанітарії та тваринництва (проект Twinning — допомога в імплементації СФС зобов’язань – ред.).

«До кінця 2017 р. маємо імплементувати 44 європейські директиви в даній галузі. Сьогодні вже виконано біля 35% з них. Литовські партнери допомагають нам і технічно, і експертизою своїх спеціалістів. Завдяки цьому ми рухаємося набагато швидше у напрямку імплементації українського законодавства», — підкреслила Ольга Трофімцева.

НААН потрібно думати про співпрацю з фермерами — Кутовий

НААН буде реформована. Проте, головне в процесі реформації НААН не втратити аграрну науку, а також розпочати співпрацю на основі механізмів державно-приватного партнерства.

Про це в інтерв'ю Latifundist.com заявив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

«Якщо взяти насінництво, то у вітчизняній агронауці є непогані показники по врожайності культур, наприклад, пшениці. А ось з насінням цукрових буряків справжня біда — тільки 5% з усього обсягу на ринку! Тут потрібно шукати рішення, щоб зберегти вітчизняне виробництво насіння цукрових буряків», — сказав Тарас Кутовий.

180103
180103

За його словами, Академії необхідно думати сьогодні про партнерство з ключовими гравцями на ринку на основі механізмів державно-приватного партнерства, наприклад, в частині вирощування насіння.

«Для провідних світових компаній насіння виробляють приватні господарства з України. Чому б НААН не займатися цим? Можливо, варто запустити такий експеримент», — зазначив він.

Вибір читачів за тиждень

Відео