Орест Сарматський

Що згадують «остарбайтери» з Тернопільщини? (фото)

unnamed (53)

Сьогодні в Україні відзначають день пам’яті з нагоди 75-ї річниці від початку примусового вивезення місцевого населення в Німеччину.

Нацистська політика терору та геноциду на Тернопільщині здійснювалася, насамперед, проти євреїв, українських та польських націоналістів, комуністичних активістів і службовців, радянських, французьких та італійських військовополонених. Для реалізації плану винищення діяла розгалужена система місць примусового утримання, пише «Територія терору» (Див.ТУТ).

На території області в 1941–1944 рр. існувало 24 ґетто, 19 таборів примусової праці для євреїв, 7 таборів для військовополонених.

unnamed (52)
unnamed (52)

За підрахунками обласної комісії з розслідування злочинів нацистів, на території Тернопільської області було замучено й розстріляно 182 тис. 894 особи, серед них 172 тис. 367 мирних жителів, 5 тис. 506 радянських військовополонених, 4 тис. військовополонених-французів та 1 тис. італійців. На роботи до Третього Рейху було вивезено  42 тис. 323 особи.

А загалом за оцінками дослідників на примусових роботах у Німеччині працювало до 2,4 мільйонів українців, пише сайт РВ.

unnamed (49)
unnamed (49)

Серед перших остарбайтерів переважали добровольці, але вже з весни 1942 року населення втратило будь-яке бажання їхати до Німеччини, тому що стало відомо про жахливі умови праці, які на них чекали.

Вивезення людей перетворилося на справжнє полювання.

«Остарбайтери» були, по суті, каторжанами. Умови праці були тяжкими. Працю українських робітників за кордоном застосовували у видобувній та обробній промисловості, транспорті й будівництві, сільському та домашньому господарстві. Серед остарбайтерів спостерігався великий відсоток смертності від інфекційних хвороб та виснаження.

Після звільнення у 1945 році «остарбайтери», які поверталися на батьківщину, проходили так звану «фільтрацію».

unnamed (50)
unnamed (50)

Але багато із вивезених на німецьку каторгу людей так і залишилися лежати у чужій землі.

unnamed (48)
unnamed (48)

А деякі, побоюючись репресій з боку радянської влади, не захотіли повертатися на батьківщину.

unnamed (51)
unnamed (51)

Міжнародний військовий трибунал у Нюрнберзі у 1946 році визнав примусову працю іноземців, яку використовувала нацистська Німеччина, злочином проти людяності та порушенням норм міжнародного права.

У 1990-х роках уряд Німеччини виділив матеріальну компенсацію колишнім «остарбайтерам».

   Фото – відкриті джерела

Вибір читачів за тиждень

Відео