«Співоча скеля» - нова книга тернопільського письменника Олега Германа (відео)

55

90-літній дідусь, приблуда-жінка і пиячок Богдан – це персонажі нової книжки тернопільського письменника Олега Германа “Співоча скеля”. Події розгортаються у Карпатах, а саме, в селі де живуть лише троє людей. Автор запевняє, у цій повістині (так письменник називає власний жанр) – реальні люди й те, що він пережив особисто.

6  січня, у Святвечір, до старенького на день народження має приїхати з Маріуполя син, крутий бізнесмен. Але виникають нагальні справи, і до дідуся їде його внук-школяр. Зустрічаються двоє рідних по крові, але різних за духом людей, повідомляє tv4.

Старий, який пройшов німецькі та сталінські табори, і юнак, якому чужа мова та звичаї діда. Нічна хурделиця замітає снігами хату, обриває дроти… Під музику вітру їхня бесіда переростає у сльозу, у викрики душ… А вранці… А вранці ви самі прочитаєте, чим завершиться ота різдвяна зустріч. – каже автор повісті “Співоча Скеля” Олег Герман.

– В кожній ілюстрації я хотів передати характер героїні. Це Марічка- це вона і є, моя Маріченька. Вона є героїнею Настею. Це – той маріуполянин, який є син старенького. Він не попав до батька, бо яму хотіли скинути, переписати бізнес. Через те він посилає свого сина. Ось – це той школярик, який їде до свого дідуся. А тут же в селі живе такий пиячок Богдан. Добродушна людина і взагалі, бачите, “Експрес” читає. Доля його так склалася, що він шукає порятунку в тій чарці, – розказує автор книжки “Співоча Скеля” Олег Герман.

Написав “Співочу Скелю” Олег Герман, ще у 2013 році. Проте презентував у 2017. Каже, все чекав, що виздоровіє його товариш, людина яка розробляла макет цієї книжки, Олег Качало. На жаль, він не дочекався цього, минулого року – помер.

– Він був, розробляв макет цієї книжки – Олег Качало. Я хотів, щоб він все таки ще побачив, але хвороба забрала його. Зараз я вже даю їй благословення. Це як духовне його життя, – каже Олег Герман.

Редактор книжки – Михайло Зубик розповідає, жанр ” Сповочої скелі” – особливий. Автор назвав його не повістю, а повістиною.

– Все таки – це повість. А точніше жанр – повістина, як назвав її автор. Особлива вона своєю динамікою. Своїми багатьма пластами, які перетинаються, пересікаються. Вона творить велику картину суспільного буття. І в історичному плані, і в теперішньому. Одним словом, це не простий, а складний твір який, у мене таке передчуття, він проситься екранізувати. Можливо, ще він буде екранізований, – говорить редактор книжки “Співоча Скеля” Михайло Зубик.

Презентація книжки відбулась у бібліотеці-музей “Літературне-Тернопілля”. Під час дійства епізод із повістини зіграли актори Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Тараса Шевченка, а музичний гурт “Візерунок” забезпечив музичний супровід.

Вибір читачів за тиждень

Відео