Орест Сарматський

Агро-новини 19 січня

січ19

У доброму та задовільному станах перебуває 5,4 млн га озимих

В Україні озимими зерновими засіяно 6,9 млн га, повідомляє прес-служба Мінагропроду.

Найбільшу площу відведено під пшеницю та тритікале – 5,9 млн га. Структура під іншими культурами: жито – 158,1 тис. га, ячмінь – 882,3 тис. га.

Із засіяних 6,9 млн га, сходи отримано на площі 6,5 млн га. З них у доброму та задовільному стані 5,4 млн га, а у слабкому та зрідженому стані – 1,1 млн га. За підрахунками Мінагропроду близько 465 тис. га або 7% посівів не утворили сходів.

190101
190101

Окрім того озимим ріпаком засіяно 845,2 тис. га, із яких сходи отримані на площі 782,5 тис. га. З них: в доброму та задовільному стані 642,7 тис. га, у слабкому та зрідженому стані – 138,4 тис. га. За підрахунками майже 62,7 тис. га або 7% посівів не утворили сходів.

За повідомленням Мінагропроду, подальший стан посівів, особливо тих, що не зійшли, слабких та зріджених буде залежати від сприятливості погодних умов перезимівлі озимих культур.

Посівні площі під органічними культурами можуть зрости у 5-10 разів — Турченяк

На сьогодні під органічне виробництво зайняті близько 1% всіх сільськогосподарських земель в Україні, проте збільшити їх кількість у 5-10 разів вже найближчим часом цілком реально.

Таку думку висловив економічний експерт, почесний голова правління ГС «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» Олександр Турченяк, пише SuperAgronom.com.

190102
190102

В своєму прогнозі розвитку сільського господарства України на найближчі 10 років він висловив упевненість у все ширшому проникненні у виробництво сучасних інформаційних технологій та прогресивних методів виробництва. Ці технології дозволять стрімко збільшити виробництво та вийти на ринок Європи з якісною органічною продукцією.

 «Поки що IT-технології є прерогативою переважно великих компаній, однак у перспективі доступ до застосування агрокоптерів або автономних тракторів отримають широкі кола сільгоспвиробників», — говорить Олександр Турченяк.

Фермер зменшив собівартість висушеного зерна у 10 разів

У фермерському господарстві «Напорівське», що розташоване в с. Лукашівка Чернігівського району, зменшили собівартість висушеного зерна у 10 разів завдяки теплогенератору на відходах рослинництва.

Голова господарства Григорій Ткаченко зазначив, що тільки велика промисловість не може обійтися без газу, все інше можна перевести на альтернативні джерела енергії, пише Еcotown з посиланням на Gorod.cn.ua.

«Як тільки почалися складні відносини з нашим північним сусідом, я принципово намагаюся відмовитися від споживання блакитного палива. Теплогенератор на альтернативному паливі окупився за 0,7 сезону, а собівартість 1 тонно-відсотка висушеної кукурудзи склала 3,5 грн, тоді як елеватори, які працюють на газу, брали від 40 грн за 1 тонно-відсоток», — сказав він.

190103
190103

Відтак, у фермерському господарстві «Напорівське» фактично спалюють те, чим раніше забруднювали навколишнє середовище.

«Аби не викидати рослинні рештки і було чим сушити зерно, на комбайнах навіть вітер зменшили. Зернова група має велику кількість відходів, яку можна переробити не лише у молоко та м'ясо, а й енергію», — сказав Григорій Ткаченко.

У хлівах Григорій Ткаченко теж впроваджує заходи з енергозбереження: немає транспортерів, гній згрібають бульдозером, економлячи на електриці.

Вибір читачів за тиждень

Відео