Орест Сарматський

Агро-новини 20 січня

січ20

Мінагропрод розбиратиметься у ситуації зі знищенням виноградників на Одещині

Мінагропрод долучиться до справи щодо знищення виноградників французького винороба Крістофа Лакарена на Одещині.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий.

«Історія Крістофа Лакарена зацікавила багатьох. Нагадаю, його виноградники на Одещині були знищені декілька тижнів тому», — написав він.

200101
200101

За його словами, ситуація викликала стурбованість прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, у результаті чого з’явилось відповідне доручення розібратися з цим питанням.

«Вчора зустрівся з Крістофом і почув його історію, так би мовити, з перших вуст. Говорили 2 години. Вирішення проблеми я бачу у трьох площинах: розслідування з боку МВС, питання компенсації втрат і питання коректності оформлення земельних відносин. Останнє в нашій компетенції, тому я дав доручення своєму першому заступнику Максиму Мартинюку. Ми готові працювати над пошуком рішень, які будуть максимально ефективними. Сподіваюсь, істина буде знайдена», — зазначив Тарас Кутовий.

Аграрії отримають мізерні дотації — Козаченко

Дотації, які Кабмін пропонує сільгоспвиробникам, неспівставні з тими податками, які українські аграрії сплачують до бюджету.

Про це заявив народний депутат України, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко під час конференції «Що чекає АПК у 2017 році: виклики та можливості», пише прес-служба УАК.

200102
200102

За його словами, склалася парадоксальна ситуація. У 2016 р. підприємства за рахунок сплати ПДВ, акцизів, фіксованого податку, соціального податку, податку на прибуток, податків на землю та нерухомість, ПДФО перерахують до бюджету приблизно 93 млрд грн. Тим часом на дотації фермерам Кабмін готовий виділити лише 5,5 млрд грн. Тобто аграрні підприємства сплачують до державного бюджету величезні суми. Але на дотації фермерам уряд ледь знаходить кошти, пояснив Леонід Козаченко.

Виробники овочів зазнають збитків у наступні п'ять років — Марченко

У найближчі п'ять років конкуренція на ринку овочів України буде впевнено рости.

Про це заявив комерційний директор компанії «Росток-С» Олександр Марченко, пише «АПК-інформ: овочі і фрукти».

На думку експерта, єдиним шляхом виживання для компаній стане диверсифікація каналів і ринок збуту.

«Багато фермерів будуть зазнавати збитків. У підсумку на плаву залишаться лише ті компанії, які зможуть отримувати прибуток у роки з низькими цінами на внутрішньому ринку шляхом експорту продукції або контрактації за фіксованою ціною з експортно-орієнтованими компаніями», — заявив він.

200103
200103

При цьому експерт підкреслив, що на сьогодні багато українських виробників овочів свідомо уникають розвитку, концентруючись тільки на наявних каналах збуту.

«У фермерів сьогодні немає правильного бізнес-підходу і досвіду його побудови. Багато хто не бажає керуватися стандартами якості супермаркетів або експортерів при виробництві овочів, що сильно звужує можливості збуту. Інші не хочуть укладати контракти на поставки за фіксованою ціною, сподіваючись продати урожай дорожче. Деякі також бояться зв'язуватися з міжнародною документацією, вважаючи за краще вести реалізацію тільки по Україні», — сказав він.

Таким чином, на думку Олександра Марченка, виробники позбавляють себе можливості знизити залежність від ситуації на внутрішньому ринку і отримувати валютну виручку.

Вибір читачів за тиждень

Відео