Орест Сарматський

Агро-новини 22 січня

winter-1065394_960_720

Україна налягає на імпортне жито

Україна за минулий рік імпортувала рекордну кількість жита — 16,3 тис. т, що у грошовому вимірі становить $2,5 млн.

Натомість за аналогічний період минулого року було імпортовано лише 0,03 тис. т продукції на $0,09 млн, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

220101 (Copy)
220101 (Copy)

Як відмічають експерти, жито почали активно імпортувати під кінець маркетингового року (у квітні-червні), а у жовтні-листопаді поставок майже не було. Подібна ситуація стала результатом дефіциту жита на внутрішньому ринку України і вигідною ціни імпорту.

Основними країнами-постачальниками жита до України за підсумками листопада поточного року є Данія та Польща, з частками 12,7% та 11,5% всього імпортованого Україною жита відповідно, та головним постачальником все ж була Білорусь — з часткою 65,5%.

Точка зору: на борошні Україна заробить більше, ніж на пшениці

Річний дохід України від експорту пшеничного борошна за умови переробки врожаю продовольчої пшениці в країні був би в середньому на $100 млн більшим, ніж при експорті сировини.

Такими оцінками в інтерв'ю журналу «Бізнес» поділився керівник холдингу Bakery Lauffer Group Віталій Балихін.

Однак при цьому, зазначає він, Україна має досить скромні позиції з експорту борошна. У 2015/16 МР експорт продовольчої пшениці перевищив 8 млн т, приблизно на $1,3 млрд, а експорт борошна — всього 340 тис. т, приблизно на $56-73 млн (за різними даними).

220102 (Copy)
220102 (Copy)

«Українським борошномелам і трейдерам спільно з чиновниками необхідно невідкладно вирішувати, що робити, щоб для світового ринку України перестала бути сировинним придатком і зайнялася експортом борошна», — вважає Віталій Балихін.

 «Щоб українське борошно користувалося попитом на зовнішніх ринках, його вартість і якість повинні відповідати міжнародним стандартам», — пояснює керівник холдингу Bakery Lauffer Group.

Трейдерам, у свою чергу, необхідно розширювати зовнішні ринки збуту української борошна. А завдання держави — залучити і вітчизняних, і зарубіжних інвесторів, забезпечивши їм високу пропозицію сировини на внутрішньому ринку і стабільність законодавства в сфері закупівлі сировини й експорту борошна.

На олію перероблено рекордний об'єм соняшнику

В Україні продовжується значне нарощування виробництва та експорту олії соняшникової — на 30% та 31,7% проти відповідного періоду 2015/16 МР.

Про це повідомила асоціація «Укроліяпром».

При цьому потреби внутрішнього ринку задовольняються в повному обсязі, а у торговельній мережі олія соняшникова присутня у широкому асортименті.

220103 (Copy)
220103 (Copy)

«Прогнозується, що Україна залишиться світовим лідером з виробництва та експорту олії соняшникової. При цьому прогнозується зростання виробництва — на 20%, експорту — на 25%», — уточнили в «Укроліяпромі».

Вибір читачів за тиждень

Відео