Віра Олександрович

Тернополян інформують: ставки податку для «спрощенців» змінилися!

Ставки_ф

Ставки єдиного податку для фізичних осіб-підприємців встановлюють сільські, селищні, міські ради або ради об’єднаних територіальних громад, створені згідно із законом і Перспективним планом формування територій громад.

Сума залежить від виду господарської діяльності, уточнили у Головному управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) у Тернопільській  області. Причому - із розрахунку на календарний місяць:

1) для І-ї групи платників єдиного податку - у межах до 10% розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року;

2) для ІІ-ї групи платників єдиного податку - у межах до 20% розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

- Зауважимо, при здійсненні платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності або здійснення господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад  застосовують максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності, уточнюють податківці.

Ставка єдиного податку для платників ІІІ-ї групи - у розмірі:

1) 3% доходу - у разі сплати податку на додану вартість (ПДВ), згідно із Податковим кодексом України (далі – ПКУ);

2) 5% доходу – при включенні ПДВ до складу єдиного податку. Для фізичних осіб-підприємців, які здійснюють діяльність із виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних і побутових виробів із дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення і напівкоштовного каміння) ставка єдиного податку встановлюється у розмірі 5% доходу.

- Водночас, п. 3 розд. ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі – Закон) встановили: із 1 січня 2017 року до прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків і зборів на 2017 рік встановлені таким органом місцевого самоврядування ставки, зокрема єдиного податку для платників І-ї групи, застосовують із коефіцієнтом 0,5, - наголошують у податковій.

У 2017 році до прийнятих рішень органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів, прийнятих на виконання Закону, не застосовують вимоги пп. 4.1.9 п. 4.1 і п. 4.5 ст. 4, пп. 12.3.4 п. 12.3, пп. 12.4.3 п. 12.4 і п. 12.5 ст. 12 ПКУ та Закону «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (п. 4 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону – прим.).

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео