Орест Сарматський

Агро-новини 23 січня

unnamed (4)

Найродючіші землі у світі знаходяться в Україні та Айові

Група вчених з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі (США) склала всесвітню карту рН ґрунтів та виявила, що на планеті не так і багато земель з нейтральними показниками кислотності. Найродючіші з них — в штаті Айова та Україні.

unnamed (3)
unnamed (3)

Про це пише SuperАgronom.com з посиланням на «Зерно».

Виявляється, ще донедавна вченим було невідомо, як відбувається перехід між кислими ґрунтами у вологому кліматі та лужними — в посушливому. Проте після складання карти стало зрозуміло, що цей перехід є різким — одразу з незначною зміною клімату.

Ґрунти з нейтральним рН виявились рідкісними та найбільш родючими. Більш того, на їхні показники лужності та кислотності не впливали зміни клімату.

Запаси рису у США будуть найбільшими за тридцять років

Кінцеві запаси рису у США у цьому сезоні можуть піднятися до найвищого рівня за останні три десятиліття.

unnamed
unnamed

Такий прогноз дав провідний економіст МСГ США Натан Чайлдс, повідомляє «Зерно Он-Лайн».

Під час минулої весняної посівної кампанії площа посіву рису в США була збільшена на 22%. Разом з різким збільшенням врожайності рису в Техасі і Каліфорнії це дозволило зібрати другий найбільший урожай рису за всю історію.

Незважаючи на очікуване збільшення експорту і внутрішнього споживання рису запаси цієї культури до кінця цього сезону можуть стати найбільшими з 1980-х р.р., Вважає Натан Чайлдс.

Великі запаси будуть чинити тиск на ціни у наступному році. В останні кілька місяців довгозерний і середньозерний рис вже значно подешевшав.

Свиногосподарства стали більше інвестувати у біогазові технології

Усе більше свиногосподарств готові інвестувати у біогазові технології.

unnamed (5)
unnamed (5)

Про це заявив президент Асоціації «Свинарі України» Артур Лоза, пише прес-служба АСУ.

«Більшість промислових господарств займалися підвищенням ефективності. Одним із кроків стало будівництво біогазових установок. Це не лише вища ефективність, а й можливість покращувати ситуацію з впливом на навколишнє середовище», — сказав він.

Якщо говорити про глобальні тенденції, саме на перше півріччя прийшовся п’ятирічний мінімум свинарського циклу, хоча його й очікували в попередньому році. Перші півроку і перший квартал зокрема були надважкими для свинарів. Починаючи з другого півріччя ситуація почала дещо вирівнюватися, хоча загальний рівень цін на свинину трохи «відставав», порівняно з 2015 р. (29-29,50 грн/кг у 2016 р. проти 29,50-30 грн/кг), доповнив експерт.

«Щодо коефіцієнту привабливості ринку, він перебував у червоній зоні майже все перше півріччя. В другому спостерігалося незначне зростання ціни на свинину і деяке здешевлення сировинної бази, що також стало важливим чинником. Так, ситуація трохи покращилася і ми, в цілому, маємо невеличку але позитивну тенденцію, дуже «обережний» тренд на підйом. Є надія, що він збережеться в 2017 р. не лише як ситуативний але і як макротренд. Сподіваємося, що почався новий п’ятирічний цикл і галузь свинарства зростатиме упродовж наступних років», — підсумував він.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео