Орест Сарматський

Агро-новини 24 січня

січ24

У ЄС з 2020 р. дозволять виготовляти борошно з комах

Борошно з комах буде схвалена до комерційного застосування в ЄС до 2020 р., зазначається в прогнозі нідерландського банку. Про це пише Рtichki.net.

На думку аналітиків ABN Amro, використання борошна з комах у виробництві різної кормової продукції є світовим трендом, який незабаром досягне Європи.

Так, на сьогодні експериментальні практики в цьому напрямку застосовуються в США, Канаді, Китаї і ПАР. В результаті виробництво чорного солдата, найбільш популярною різновиди комах, сьогодні зростає досить швидкими темпами — з 8 тис. т у 2015 р. до 14 тис. т в 2016 р., відзначають дослідники.

240101
240101

При цьому, якщо в усьому світі в 2014 р. всього 6 компаній займалися виробництвом чорного солдата, то в 2015 р. їх кількість зросла більш ніж удвічі — до 16 компаній. Схвалення виготовлення борошна з комах в ЄС почнеться з сектора аквакультури, де така практика буде дозволена ближче до третього кварталу 2017 р., зазначено у повідомленні.

В Україні очікується скорочення виробництва яєць на 10%

Ситуація з виробництвом в 2017 р. буде залежати від купівельної спроможності населення і споживання

Союз птахівників України очікує скорочення виробництва яєць на 10% до 15-15,5 млрд штук за підсумками 2016 р. порівняно з минулим роком. Про це повідомляє Союз птахівників України.

Серед причин скорочення керівник асоціації Сергій Карпенко назвав зниження рентабельності і скорочення поголів'я.

У 2017 р., за його словами, ситуація з виробництвом буде залежати від купівельної спроможності населення і споживання, а також від держпідтримки тваринництва.

240102
240102

Також, Сергій Карпенко нагадав, що з початком осені починає спрацьовувати сезонний фактор зниження пропозиції яєць від господарств населення, що провокує зростання цін. Також у вересні цього року спостерігався максимальний експорт, і на внутрішньому ринку утворився певний дефіцит, що сприяло підвищенню цін.

«У жовтні був навіть момент, коли внутрішня ціна була вищою експортної, і експортери перенаправляли частина продукції на внутрішній ринок, що фактично збільшило пропозицію і знизило ціни», — прокоментував він зниження цін на яйця в листопаді.

Однак, за словами Карпенка, зараз цінова ситуація на ринку стабілізувалася.

В Україні збільшилась кількість сухих та дуже сухих земель

Україна має великі водні запаси, проте не використовує їх для зрошення полів, в той час коли від водного дефіциту страждають понад 60% площ сільгоспугідь. Про це пише SuperAgronom.

За даними Інституту водних проблем та меліорації, уся площа земель, що обробляються в Україні, становить 32 млн га, з яких вже не менше 19 млн га перебувають в умовах дефіциту вологи.

240103
240103

За словами директора Інституту водних проблем та меліорації Михайла Ромащенко, питання зрошення стає для України надзвичайно актуальним, адже лише за останні роки площа сухих земель зросла на 7%. А завдяки змінам клімату відбуваються все більш швидкі зміни й у вологозабезпеченні ґрунтів.

«Світ страждає від дефіциту води. В Україні ситуація інша. Якщо у 1991 р. всі галузі народного господарства України використовувати 30-35 млрд кубометрів води в рік, то зараз ми використовуємо лише 10 млрд. У нас створена система Дніпровських водосховищ, ми створили канали — бери і користуйся», — зазначив академік НААН Михайло Ромащенко.

Вибір читачів за тиждень

Відео