Орест Сарматський

Агро-новини 27 січня

січ27

Україна і Латвія підписали протокол щодо продовження співпраці в агросекторі

Латвійська та українська сторона зацікавлені в активізації співпраці у сферах тваринництва, селекції, розвитку кооперації

Латвійська та українська сторона зацікавлені в активізації співпраці у сферах тваринництва, селекції, розвитку кооперації, лісового та рибного господарства, пише прес-служба Мінагропроду.

Протокол про співпрацю був підписаний співголовами національних частин комісії, віце-прем’єр-міністром України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції І.О. Климпуш-Цинцадзе та віце-прем’єр-міністром – міністром економіки Латвійської Республіки Арвілсом Ашераденсом.

270101
270101

У рамках цього протоколу сторони домовились:

* сприяти розширенню двосторонньої торгівлі сільськогосподарською продукцією;

* обмінюватись досвідом та інформацією щодо гармонізації законодавства України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин та залишків пестицидів в частині нагляду, контролю та інспектування;

* продовжувати консультації стосовно підготовки Національного плану сталого використання пестицидів та багаторічної Програми моніторингу залишків пестицидів.

Україна має резерви для підвищення рентабельності бобових — Скляренко

Фермери, що вирощують нут або сочевицю, мають непогану рентабельність, яка в деяких випадках доходить до 80-100%. Про це пише «АПК-Інформ».

За словами президента Товариства споживачів і виробників бобових в Україні Антоніни Скляренко, спільнота бобових бачить вирішення проблеми забезпечення необхідних обсягів посівного матеріалу для фермерів через спільну реалізацію проектів міжнародної технічної допомоги з міжнародними організаціями, а також фінансовими структурами.

270102
270102

Окремим напрямком було виділено роботу з адаптації існуючих і селекції нових сортів в Україні, з огляду на чинники агрокліматичних умов регіонів.

Так, співтовариство ініціювало співпрацю з обміну досвідом в сфері селекції та насінництва з Глобальною конфедерацією бобових, в яку входять близько 18 національних профільних бобових асоціацій країн — світових лідерів з вирощування бобових культур, а також науково-дослідні установи цих країн. Результатом такої роботи повинні стати адаптація і виведення нових сортів бобових з метою збільшення таких показників, як врожайність, вміст протеїнів, стійкість до зовнішнього середовища і т.д.

Аграрний фонд потрібно ліквідувати — Липовий

Цукор державної спеціалізованої бюджетної установи (ДСБУ) «Аграрний фонд» повинен бути проданий, а сам фонд ліквідований, вважає виконувач обов'язків генерального директора ДСБУ Олег Липовий, пише «Інтерфакс-Україна».

«На сьогодні моє бачення одне — це повна реалізація запасів цукру, які є в ДСБУ «Аграрний фонд» і ліквідація структури як такої», — сказав він.

За його словами, варіант переробки цукру цукровими заводами з метою його подальшого зберігання на складах ДСБУ вимагає додаткових витрат бюджетних коштів і не виключає корупційну складову.

«Якщо цукрова галузь хоче цей цукор переробити, то вона може його купити, переробити і продати», — заявив керівник держустанови.

Також додав, що НАБУ і Генпрокуратура досі продовжує пошуки 30 тис. т цукру, викраденого зі складів «Аграрного фонду» в Черкаській області в кінці 2015 р.

270103
270103

Як повідомлялося, Міністерство аграрної політики та продовольства України вивчає можливість переробки цукру ДСБУ «Аграрний фонд» цукровими заводами для подальшого його зберігання.

Раніше в ході засідання Кабміну міністром Тарасом Кутовим було порушено питання реалізації цукру-піску в обсязі 67,4 тис. т із запасів «Аграрного фонду». За підрахунками Мінагропроду, це дозволить державі уникнути збитків на 700 млн грн, оскільки термін зберігання цукру закінчується 15 квітня 2017 р. Але в ході засідання Мін'юст заблокував проект постанови про інтервенції цукру з Аграрного фонду. Мін'юст має зауваження щодо відповідності цієї постанови ст. 9 закону «Про державну підтримку сільського господарства України».

Вибір читачів за тиждень

Відео