Чи відчули люди, що можуть впливати на розвиток своїх громад на Тернопільщині?

2_1

Децентралізація на Тернопільщині має безліч прикладів успіху у вигляді об’єднаних громад і реалізованих ними проектів, зокрема і у покращенні фінансового становища цих громад. Ефективність реформи також підтверджена зростанням місцевих бюджетів, щоправда, експерти зазначають, що головною особливістю децентралізації в Україні є зміна свідомості людей, які вже зрозуміли, що можуть впливати на розвиток своїх громад, і краще ніж вони цього ніхто не зробить.

Заступник директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Людмила Даменцова під час семінару «Реформи у сфері децентралізації та деконцентрації в Україні: досвід країн-членів ОЕСР», який проходив  26-27 січня у Києві, висловила свої думки з цього приводу:

- Сьогодні наші міжнародні партнери неодноразово згадували високі темпи процесів децентралізації в нашій країні. І дійсно, менше, ніж за два роки, у нас створено 366 об’єднаних громад. І це не просто 1740 місцевих рад, які об’єднали зусилля і почали працювати у нових умовах, це 1740 прикладів готовності людей брати ініціативу і ставати господарями у своїх громадах, - сказала Людмила Даменцова.

За її словами, вже перший рік існування об’єднаних громад довів, що на місцях знають, як розвивати території. В об’єднаних громадах швидко набувають необхідних знань, яких до реформи не потребували, бо не мали можливості їх використовувати. Об’єднані громади працюють і вчаться паралельно і, як наслідок, близько 95 % з 1 млрд грн інфраструктурної субвенції було використано у 2016 році на необхідні людям проекти: ремонти доріг, шкіл, лікарень, дитсадків, вуличне освітлення, будівництво водогонів, оснащення ЦНАПів, придбання комунальної та інше.

- Реформа перейшла в горизонтальну площину. В громадах вже не чекають на рішення згори. Там домовляються між собою, радяться, вчаться на досягненнях і помилках одне одного і рухаються далі, - зазначила жінка.

Тобто вказала на те, що активніше почав працювати і механізм співробітництва громад.

- Зараз укладено вже 73 договори про співробітництво. Близько 370 громад, серед яких і об’єднані, у співпраці реалізують спільні проекти, які розвивають території і дозволяють ефективно використовувати кошти місцевих бюджетів, - повідомила вона.

Людмила Даменцова подякувала представникам міжнародних проектів за підтримку реформи, за допомогу, яку вони надають громадам, і закликала до продовження спільної роботи, до втілення в Україні кращих світових практик заради поліпшення умов життя в кожній громаді. Про це повідомили у прес-службі Мінрегіону України.

Фото: прес-служба Мінрегіону України

Вибір читачів за тиждень

Відео