Віра Олександрович

Громадський рух «Вільний Дністер» започаткували на Тернопіллі (відео)

Громадський рух «Вільний Дністер» започаткували на Тернопіллі сьогодні, 30 січня.

Головною метою цього проекту є захист річки від руйнівних і протизаконних планів Уряду. Втім, прозвучало під час зустрічі із активістами ще чимало ідей. Про це читайте на «Терені» згодом.

[embed]https://youtu.be/NhQDOEfl94w[/embed]

Нагадаю, протягом 40 років у межах Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей планують збудувати 6 малих гідроелектростанцій, або ГЕС. Активісти вважають цей проект небезпечним, а тому хочуть припинити навіть самі розмови про нього («Терен» про перестороги екологів також писав ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

- Ми будемо діяти до переможного кінця, - гворить виконавчий директор екологічної громадської організації «Зелений Світ» Олександр Степаненко (Чортків). – До того моменту, коли Дністер не буде достатньо убезпечений від руйнівних техногенних проектів. Ми сподіваємося, що рух із часом стане Всеукраїнським. Запрошуємо доєднатися до нас представників громадськості, науковців, політичних лідерів усіх областей Дністровського басейну і загалом України.

unnamed (14)
unnamed (14)

Дністер – природне надбання усієї Європи, наголошують активісти. Тим не менше, процедури із розроблення проектної документації Дністровського каскаду ГЕС уже розпочали, причому – за кошти із державної казни. Загалом потрібно близько 150 мільйонів гривень. Натомість на реалізацію проекту планують залучити понад 1 мільярд євро кредитних коштів. І це при тому, що не дали свого погодження експерти і проти висловилися обласні ради трьох сусідніх областей.

[embed]https://youtu.be/EoDqx4NBzjQ[/embed]

Власне, і Програма, яку задля цього написали у Києві, ухвалили із порушенням закону і без погоджень навіть із профільним Міністерством екології, додає Олександр Степаненко.

- У липні минулого року Уряд ухвалив державну Програму розвитку гідроенергетики до 2026 року, - продовжує еколог. – Цим документом начебто легімітизували тих 6 ГЕС на Дністрі. Але саму Програму ухвалили із грубими порушеннями законів України і міжнародних зобов’язань. Тому вона повинна бути скасована. Наразі, як мені відомо, Мінекології зайняв певну позицію, їхній представник за Програму не голосував.

unnamed (13)
unnamed (13)

Громадський рух «Вільний Дністер» спиратиметься на громадські права і свободи, гарантовані Конституцією, законами України і міжнародними зобов’язаннями. Якщо влада не дослухається до думки активістів, вони готові вдаватися до акцій протесту, які закон дозволяє громадянам України. Наразі екологи і представники громадських осередків, які підтримують «Вільний Дністер» проводитимуть роз’яснювальні бесіди із жителями усіх населених пунктів, розташованих на берегах Дністра.

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео