Віра Олександрович

У брехні і маніпуляціях звинувачують владу Тернопілля (фото, відео)

Каскад із шести міні-ГЕС повністю спинить течію Дністра, призведе до затоплення або як мінімум підтоплення і, відповідно, переселення частини жителів сіл, розташованих уздовж русла. Окрім того, проект несе низку екологічних небезпек.

Утім, про це звичайним людям зараз не говорять, а малюють красиву картинку економічного «розквіту» краю за рахунок будови, що триватиме упродовж 40 років. Причому аргументом влади є створення робочих місць і зростання надходжень до бюджету. У цьому тернопільські активісти вбачають відверту маніпуляцію громадською думкою. Більше того, екологи мають факти, що дозволяють звинувачувати керівництво обласної ради і чиновників, які представляють гірку ОДА на місцях, - у брехні.

Влаштували робочу поїздку для депутатів

Саме для цього і започаткували Громадський рух «Вільний Дністер» (читайте про це докладно ТУТ прим.). Додамо, «Терен» давно цікавиться темою побудови міні-ГЕС на Дністрі. Про небезпечність такої ідеї ми писали ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

unnamed (2)
unnamed (2)

-Тут простежується чітка партійна лінія. Їм наказали протягнути це питання на місцях, через громади, і вони вже взялися це робити, - каже представник Самооборони Майдану Тернопільщини Іван Ковалик. – Про ризики учасникам поїздки ніхто ані слова не казав.

[embed]https://youtu.be/GYijP2bRglo[/embed]

Нагадаємо, депутати Тернопільської обласної ради минулого тижня взяли участь у робочій поїздці на Дністровську гідроелектростанцію (Чернівецька область). Були там і представники обласної держадміністрації і громадськості. Делегацію ознайомили із роботою ГАЕС, етапами її будівництва та умовами експлуатації. Відбулася зустріч із керівництвом гідроелектростанції, Сокирянського району, міським головою Новодністровська і головами сільських рад. Після цього в ОДА радісно прозвітували, що 70% учасників поїздки підтримують ідею із побудови малих ГЕС.

-Будівництво низьконапірних ГЕС на ділянці верхнього Дністра дозволить вирішити проблеми енергодефіциту в цьому регіоні і захисту від паводків, що завдають великої шкоди населенню, економіці і навколишньому середовищу, - казав заступник голови ОДА Іван Крисак. - Крім того, у проекті передбачені кошти на облаштування інфраструктури прилеглих територій, а це - 6 мостів через Дністер, сотні кілометрів шосейних доріг, ремонт шкіл, медичних закладів, приплив нових інвестицій у рекреаційні проекти, торгівлю, культуру тощо.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=GV4dUuVqoWU&feature=youtu.be[/embed]

Активісти вирішили вийти зі складу тимчасової контрольної комісії

unnamed (3)
unnamed (3)

Але директор громадської організації «Протидія корупції та моніторинг екології »Скеля" Андрій Об'єщик заявив, що усі дані, озвучені паном Крисаком – відверта брехня. Через це, а також через те, що влада не хоче дослухатися до думки експертів щодо екологічного стану Тернопілля, активісти вирішили вийти зі складу тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТприм.). Маніпуляції у діях ініціаторів поїздки вбачає і відомий краєзнавець і мандрівник Борис Гора.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=GL68AxON1tg&feature=youtu.be[/embed]

-Давайте все називати своїми іменами, - закликає представник Української Галицької партії Ігор Велиган. – Очевидно, певні інтереси у цьому проекті мають особисто Міністр енергетики і вугільної промисловості України Ігор Насалик, прем’єр-міністр і Президент, який цю оборудку покриває.

Мовляв, представники влади на місцях таких глобальних речей не вирішують, а лише виконують вказівку, доведену зі столиці. І роблять вони це не надто вміло, хоча і вперто, додає відомий турист і мандрівник Володимир Горон.

unnamed (1)
unnamed (1)

Текст звернення Тернопільської обласної ради – змінили!

- Вони лукавлять, перекручують факти, - наголошує пан Горон. – Наприклад, говорять про Верхній Дністер, адже ЄС планує давати гроші на вирішенням проблем із підтопленнями у Карпатах. Хоча усі добре розуміють, що ГЕСи збираються ставити на Середньому Дністрі.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=qWE-NyLT-Ys&feature=youtu.be[/embed]

Окрім того, після проїздки на Чернівеччину експерти дізналися, що на Дністровській гідроелектростанції через особливості річки – значні проблеми із замуленням. Тобто, років за 10, якщо водосховище не чистити, воно перетвориться на болото. Майбутні міні-ГЕС мали б затримувати намул за течією, а відтак продовжити «життя» греблі років на 30-40. Проте намул ніде не подінеться – без води і з мертвою річкою залишаться численні села у трьох областях.

unnamed (4)
unnamed (4)

Під час цієї розмови надбанням громадськості став і ще один обурливий факт. Виконавчий директор ЕГО “Зелений Світ” Олександр Степаненко повідомив, що у Кабмін не надійшло звернення Тернопільської обласної ради щодо заборони побудови ГЕС на Дністрі, схвалене торік на сесії одноголосно. Точніше надійшло, але зі суттєво зміненим текстом – не таке категоричне. Тобто щодо осіб, які це зробили, через підміну можливе звинувачення у шахрайстві. Розібратися у цьому пообіцяв заступник голови облради Любомир Крупа. Тож конфлікт не завершується, а лише набирає обертів. «Терен» стежитиме і надалі за його перебігом.

Фото і відео автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео