1 лютого в історії Тернопільщини

1

Цього дня народилися:

Борачок Мар'ян (1912, с.Ілавче Теребовлянського району – 1993, м.Буффало (США) - художник, культурний діяч, організатор спортивного руху.

о. Галька Гнат (1824/Золотники /Зарваниця (Теребовлянський район) — 26 квітня 1903, Дубківці) — український галицький громадський діяч, москвофіл, священик УГКЦ, фольклорист, публіцист, посол до віденського парламенту й Галицького сойму. Псевдоніми, криптоніми: Жегота, Михайлов Навротник, И. М. Г., Ж. М. Н.

Hal'ka_Hnat
Hal'ka_Hnat

о. Василь Кузьма (1891, с. Романівка, нині Тернопільський район — 7/12 листопада 1963 р., Вінніпег, Канада) — український релігійний, громадський діяч у Галичині, під час Визвольних змагань — в Україні, також на Лемківщині, в Польщі, Словаччині, Австрії, Канаді.

Лятуринська Оксана (1902, хутір Ліски, нині у складі с.Хоми, Збаразький район – 13.06.1970, м.Міннеаполіс, штат Міннесота, США) -  українська малярка, скульпторка, письменниця, поетка і громадська діячка. Псевдоніми: Оксана Вишневецька, Оксана Печеніг, Оксана Черленівна; криптонім: О. Л..

Лятуринська_Оксана.2
Лятуринська_Оксана.2

Стефанишин Степан (1949, Тернопіль) - голова Тернопільської обласної профспілкової організації працівників державних установ України.

Цей день в історії Тернопілля:

1 лютого 1810 рік – в Тернополі, після щедрого прийому і балу даного на честь австрійської делегації, помер командувач російських військ в Галичині, генерал від інфантерії князь Сергій Голіцин. Його тіло з великою помпою вивезли в Росію. Місце Голіцина тимчасово зайняв генерал Суворов. Незабаром прибув, призначений царем, генерал Дмітрій Дохтуров.

1 лютого 1921 року – в м.Тернопіль помер генерал-поручник Армії УНР Павло Кудрявцев. Народився в 1873 році у Катеринославській губернії. Брав участь у Першій світовій війні у полку Врангеля. З листопада 1917 року приділений до Українського Генерального Військового секретаріату, працівник Військового міністерства Центральної Ради, учасник вуличних боїв у Києві проти більшовиків у січні 1918 р. З березня 1918 р. - губернський комісар на Полтавщині. Відмовився визнати владу гетьмана П. Скоропадського і 5 травня 1918 р. був усунутий з посади та заарештований. з 29 листопада 1918 р., після протигетьманського повстання, знову став губернським комісаром Полтавщини та командувачем 6-го Полтавського корпусу військ Директорії. У 1919 р. - помічник командувача Окремого Залізнично-Технічного корпусу Дієвої армії УНР, начальник 9-ї Залізничної дивізії Дієвої армії УНР. З 19 травня 1920 р. — помічник військового міністра УНР, генерал-хорунжий. Помер від тяжких наслідків перенесеного плямистого тифу, похований у Тернополі. Посмертно підвищений до звання генерал-поручника.

1 лютого 1933 року – НКВД арештувало художника-графіка, уродженця с.Росохуватці Козівського району Якова Струхманчука. Навчався в Паризькій Академії мистецтв. Виконував ілюстрації для «Історії України-Руси» М. Аркаса, знаний також як ілюстратор творів О. Маковея, Ф. Малицького, П. Козланюка, М. Козоріза. Талановитий портретист. Розстріляний у Карелії. Збереглося 17 живописних полотен, 33 портрети, 62 графічних листи репресованого художника.

1 лютого 1943 року – нацисти знищили на Бучаччині 2000 євреїв.

1 лютого 1947 року - за даними обкома КП(б)У, на території Тернопільської області «действует 48 подпольных ОУНовских организаций, в которых насчитывается 345 участников».

1 лютого 1948 року - за даними МДБ, «в Тернопольской области всего оуновских организаций 148 численностью 595 чел. Кроме того, учтено одиночек около 300 - 306 чел. На их вооружении имеются: ручные пулемёты, винтовки, автоматы, пистолеты, карабины, гранаты. Значительная часть оружия иностранного происхождения».

1 лютого 1961 року – в Канаді помер український адвокат, громадський діяч, уродженець Підгаєччини Іван Басараб. У 1922 відкрив першу українську адвокатську канцелярію в Едмонтоні. Голова Братства українців-католиків Канади в провінції Альберта, член дирекції видавництва «Українські вісті». Від 1944 — королівський радник.

1 лютого 2012 року – у Харкові помер український поет, прозаїк, публіцист, літературознавець, правозахисник, дисидент, громадський діяч, уродженець Чортківщини Степан Сапеляк. Учасник «росохацької групи». Член міжнародного ПЕН-клубу, Української Гельсінської спілки, лауреат шевченківської премії.

Станом на 1 лютого 2013 року населення Тернопільської області становило 1 076 632 особи, в тому числі міське - 475 285 осіб, сільське - 601 347 осіб.

1 лютого 2015 року - у польовому таборі на адміністративному кордоні з окупованим Кримом поблизу с.Червоний Чабан Херсонської області після вибуху складу боєприпасів загинуло шестеро бійців батальйону «Збруч»: Вадим Вернигора (уродженець с.Дорофіївка Підволочиського району, Назарій Кулинець (уродженець с. Млинівці Зборівського району), Юрій Наливайчук (уродженець м.Тернопіль), Павло Римар (уродженець м.Тернопіль), Назарій Сикліцький (уродженець м.Тернопіль), Руслан Чухась (уродженець м.Гусятин).

1 лютого відзначається день пам'яті преподобного Макарія Великого. Якщо на Макарія була ясна погода чи капало зі стріхи, то очікували ранню весну: «Якщо крапель — то у весну ранню вір». А ось якщо вечором на небі було багато зірок, то зима ще довго обіцяла протриматись. Якщо на Макарія кружляла заметіль, то вірили, що ще довго буде така погода.

Цей день називали ще Громовицею, оскільки це єдиний день зими, коли може статись гроза.

Щорічно 1 лютого Сполучені Штати Америки відзначають Національний день свободи (National Freedom Day). Свято було започатковане у зв'язку з доленосною подією в історії країни яка відбулася в 1865 році , а саме — підписанням тодішнім Президентом Авраамом Лінкольном резолюції конгресу про внесення в Конституцію США 13-ї поправки про скасування рабства. Свято є загальнонаціональним тому відзначається у всіх штатах.

Історичне значення цього документа важко переоцінити: 13-та поправка поставила крапку в громадянській війні (1861-1865), а країна остаточно позбулася такого ганебного явища як рабство. Суть її зводилася до того, що в США і на підлеглих їм територіях заборонялося рабство та будь-яка форма експлуатації людей за винятком виправних робіт призначених за скоєння якого-небудь злочину.

Нагадаємо що громадянська війна, в тоді ще рабовласницькому США, почалася з намагання Авраама Лінкольна скасувати рабство. Цьому противилися 11 південних штатів які спочатку вимагали законодавчо закріпити рабство на всій території країни, а потім оголосили про створення власної конфедерації та від’єднання від США. Зимою 1861 року почалася війна яка завершилася через 4 роки поразкою рабовласницьких штатів.

Вперше Національний день свободи був неофіційно відзначений 1 лютого 1942 року. Його ініціатором став колишній раб Річард Роберт Райт. Офіційне ж святкування було започатковане в 1948 році Президентом Гарі Труменом.

Традиційно в цей день відбувається покладання вінка до Дзвону Свободи, який є одним з символів боротьби американців за свободу та незалежність. Головна мета акції нагадати людям, що шлях до свободи був довгим та важким, тому необхідно цінити та постійно оберігати цей дар. Свято не є вихідним днем.

nacionalnyy_den_svobody_v_ssha
nacionalnyy_den_svobody_v_ssha

Іменини сьогодні святкують Федір, Макар, Сава, Антон, Арсен, Єфросинія.

Вибір читачів за тиждень

Відео