Оксана Бучко

Іграшки з тернопільських ринків та магазинів можуть бути небезпечними для дітей

S5DAp94XT48

Іграшки для дітей віком до 14 років повинні бути задекларовані, відповідати технічним вимогам та українському законодавству, нагадують в управлінні захисту споживачів Тернопільської області. Звертати увагу слід на те, що всі іграшки повинні мати цілісну індивідуальну упаковку та маркування. Також обов’язково має бути знак відповідності, який наноситься лише виробником або його уповноваженим представником.

- Порушення вимоги про знак найбільш актуальне для м’яконабивних виробів, адже придбана на ринку іграшка без упаковки вбирає в себе шкідливі речовини і збудників тяжких хвороб. Також остерігатись слід яскравого забарвлення пластмас, так як малеча тягне іграшку до рота і облизує фарбу, яка може виявитися токсичною і небезпечною для здоров’я, - розповідає провідний спеціаліст відділу ринкового та метрологічного  нагляду управління захисту споживачів  в Тернопільській області  Олена Яворська. - Так у 4-му кварталі 2016 року провели планові перевірки характеристик продукції у суб’єктів господарювання щодо безпечності іграшок технічному регламенту та нормативним документам. Під час перевірок встановили невідповідність за органопептичними показниками (інтенсивності запаху витяжок); за показниками хімічної безпеки (перевищення міграції фталатів (сумарно); за вмістом небезпечних речовин (свинцю та кадмію); за фізико-механічними показниками (займистості матеріалу іграшки).

Більшість з іграшок  імпортують з інших країн, переважно з Китаю, тому до матеріалів, з яких вони виробляються, є теж багато питань. До числа небезпечних речовин входять формальдегід, фенол, стирол, кадмій, фталати та ін., дія яких загрожує дитячому здоров’ю, в тому числі проявами алергії.

Вплив фталатів на організм дитини.

Діти часто контактують з предметами та виробами з пластика та гуми. Це і всілякі іграшки, і пустушки, і косметика для самих маленьких. Дослідження вчених показали, що у малюків часто виникають проблеми з емоційною поведінкою. Вони частіше за інших страждають нападами агресії, не можуть контролювати власні почуття, вони гіперактивні. До того ж процес статевого дозрівання також порушується. Інші дослідження науковців проводять паралель між наявністю фталатів і зайвою вагою у дівчаток. Встановлено взаємозв'язок між підвищеною концентрацією солей фталевої кислоти і таким захворюванням, як астма. Найбільш вразливі до впливу даних хімічних сполук діти віком до трьох років.

Вплив свинцю на організм дитини. 

Отруєння свинцем (сатурнізм) - являє собою приклад найбільш частого захворювання, у більшості випадків мова йде про поглинання малих доз і накопичення їх в організмі, поки його концентрація не досягне критичного рівня необхідного для токсичного прояву. Гострі свинцеві отруєння зустрічаються рідко. Їх симптоми - слинотеча, блювота, кишкові кольки, гостра форма відмови нирок, ураження мозку. У важких випадках - смерть через кілька днів. Ранні симптоми отруєння свинцем проявляються у вигляді підвищеної збудливості, депресії і дратівливості. При отруєнні органічними сполуками свинцю його підвищений вміст виявляють у крові.

Вплив кадмію на організм дитини.

Кадмій, цинк і мідь є найбільш важливими металами при вивченні проблеми забруднень, так вони широко поширені в світі і мають токсичні властивості. Кадмій накопичується в певних органах (особливо в печінці та в нирках).  Кадмій і його сполуки відносяться до I класу небезпеки. Він проникає в людський організм протягом тривалого періоду. Вдихання повітря протягом 8 годин при концентрації кадмію 5 мг / м 3 може призвести до смерті. При хронічному отруєнні кадмієм в сечі з'являється білок, підвищується кров'яний тиск.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео