Орест Сарматський

Чому дочку офіцера російської прикордонної застави згадують у Тернополі ? (фоторепортаж)

l01

У Державному архіві Тернопільської області напередодні почала діяти виставка до 115-ої річниці від дня народження української поетеси, мисткині, громадської діячки Оксани Лятуринської.

Відкриваючи імпрезу, директор облдержархіву, кандидат історичних наук Федір Полянський нагадав присутнім, що наша землячка, яка народилася у 1902 році на хуторі Ліски на Збаражчині, одна із найвидатніших жіночих постатей в українській поезії. Вагомий творчий доробок, неординарна особистість ставлять її ім’я між іменами Лесі Українки та Ліни Костенко.

l08
l08

l07
l07

Кажучи про біографію талановитої особистості, заслужений журналіст України, краєзнавець та публіцист Михайло Ониськів розповів, що батько Оксани - Михайло Лятуринський служив офіцером російської прикордонної застави біля Старого Олексинця. На початку 1920-х років Оксана навчалася в Кременецькій приватній українській гімназії, де здійснила перші поетичні спроби. Згодом вона опиняється в Празі у Чехословаччині, де активно включається в громадське і культурне життя української еміграції. Там знайомиться з поетами-емігрантами Євгеном Маланюком, Олексою Стефановичем, Оленою Телігою і Олегом Ольжичем.  У Празі Оксана навчалася на філософському факультеті Карлового університету, в Українській студії пластичного мистецтва, Чеській високій художньо-промисловій школі.

l06
l06

l05
l05

l02
l02

З матеріалів виставки в архіві можна дізнатися про подвижницьку працю Оксани Лятуринської, зокрема, у галузі скульптури. Вона створила пам'ятник полеглим воякам УНР, погруддя Тараса Шевченка, Томаша Масарика, Симона Петлюри, Євгена Коновальця. Кілька виконаних нею надгробків і нині збереглися на празьких цвинтарях. Там, у Празі, і з'являються її збірки, більшість з яких гине в роки Другої світової. У післявоєнній еміграції, у США  Оксана Лятуринська створює ряд нових скульптурних портретів, пише поезії.

Померла Оксана Лятуринська у 1970 році. Урна з її прахом похована на українському православному цвинтарі в Баунд-Бруку, штат Нью-Джерсі.

l03
l03

l04
l04

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео