Історія літератури Тернопілля має давні традиції

Cdqza4_KL0E

Згадаймо хоча б таке. На Шумщині народився один з творців української полемічної літератури Василь Суразький. В цих краях у XVII ст. розвивав друкарство Кирило Транквіліон (Ставровецький). Древній Кременець – мала батьківщина польського поета Юліуша Словацького, літературно-меморіальний музей якого діє у місті над Іквою. Маємо також аналогічні музеї українського прозаїка Уласа Самчука у Тилявці, що на Шумщині та поета Олександра Неприцького-Грановського у Великих Бережцях на Кременеччині, життя яких пов’язано з Волинським Тернопіллям.

Вже майже хрестоматійними стали відомості, що тут у різні часи побували Тарас Шевченко, Леся Українка, Євген Маланюк, Павло Тичина, Максим Рильський, Микола Бажан. Уже в наші дні тут не раз бували Дмитро Павличко. Роман Лубківський, повідомляє Золота пектораль.

І нині уродженці північних районів Тернопілля продовжують вносити свій внесок у розвиток національної літератури. Лановечинна гордиться іменами Григорія Штоня, Тараса Сергійчука, Богдана Мельничука, Зоряни Замкової, Юрія Матевощука, Петра Ящука. Прославляють Кременеччину Іван Потій, Юлія Бондючна, Григорій Шегера, а рідну Шумщину – у своїх творах Степан Бабій та Сергій Синюк, Марія Лавренюк-Лішнянська.

Ці та інші факти з історії літератури Волинського Тернопілля прийшли на згадку, коли виникла ідея разом з видавництвом «Золота пектораль» започаткувати випуск літературно-краєзнавчого альманаху «Братина». Впевнений, що на його сторінках знайдеться місце кращим зразкам поезії, прози, перекладу, літературознавства, публіцистики, історичних розвідок, краєзнавства.І не лише від уродженців краю, а й від усіх, для кого не є чужим високе слово. Лише воно буде мірилом, бо належність до тієї чи іншої творчої спілки не матиме жодного значення У вас є цікаві пропозиції, ви вважаєте свої твори вартими уваги громади? Тоді телефонуйте на мобільний номер 0673757547. Підготовка матеріалів до друку триватиме до початку червня нинішнього року. Ігор ФАРИНА, письменник, головний редактор альманаху «Братина».

Історія літератури Волинського Тернопілля має давні традиції. Згадаймо хоча б таке. На Шумщині народився один з творців української полемічної літератури Василь Суразький. В цих краях у XVII ст. розвивав друкарство Кирило Транквіліон (Ставровецький). Древній Кременець – мала батьківщина польського поета Юліуша Словацького, літературно-меморіальний музей якого діє у місті над Іквою. Маємо також аналогічні музеї українського прозаїка Уласа Самчука у Тилявці, що на Шумщині та поета Олександра Неприцького-Грановського у Великих Бережцях на Кременеччині, життя яких пов’язано з Волинським Тернопіллям.

Вже майже хрестоматійними стали відомості, що тут у різні часи побували Тарас Шевченко, Леся Українка, Євген Маланюк, Павло Тичина, Максим Рильський, Микола Бажан. Уже в наші дні тут не раз бували Дмитро Павличко. Роман Лубківський.

І нині уродженці північних районів Тернопілля продовжують вносити свій внесок у розвиток національної літератури. Лановечинна гордиться іменами Григорія Штоня, Тараса Сергійчука, Богдана Мельничука, Зоряни Замкової, Юрія Матевощука, Петра Ящука. Прославляють Кременеччину Іван Потій, Юлія Бондючна, Григорій Шегера, а рідну Шумщину – у своїх творах Степан Бабій та Сергій Синюк, Марія Лавренюк-Лішнянська.

Ці та інші факти з історії літератури Волинського Тернопілля прийшли на згадку, коли виникла ідея разом з видавництвом «Золота пектораль» започаткувати випуск літературно-краєзнавчого альманаху «Братина». Впевнений, що на його сторінках знайдеться місце кращим зразкам поезії, прози, перекладу, літературознавства, публіцистики, історичних розвідок, краєзнавства.І не лише від уродженців краю, а й від усіх, для кого не є чужим високе слово. Лише воно буде мірилом, бо належність до тієї чи іншої творчої спілки не матиме жодного значення

У вас є цікаві пропозиції, ви вважаєте свої твори вартими уваги громади? Тоді телефонуйте на мобільний номер 0673757547. Підготовка матеріалів до друку триватиме до початку червня нинішнього року.

Ігор ФАРИНА, письменник, головний редактор альманаху «Братина»

Вибір читачів за тиждень

Відео