Нагальні роботи по ремонту ФАПів лягли на плечі громади

unnamed-file-1
Державна медична субвенція – зберегти те, що є.
Оскільки заклади охорони здоров’я, що забезпечували до реформи здійснення медичних заходів у місті та селах Теребовлянської громади, залишилися на балансі районної ради, було прийнято рішення не дублювати подібних структур, а підтримати уже наявні. Саме тому державна медична субвенція, що надійшла до міської ради у розмірі 18 млн 369 тис. 500 грн, була повністю передана Теребовлянській районній раді у вигляді міжбюджетного трансферту для надання належної медичної допомоги населенню, що мешкає на території Теребовлянської ОТГ. Цьогорічну субвенцію (23 млн 125 тис. 300 грн) також планується передати в повному розмірі на райраду. З цієї суми 70% буде виділено на Теребовлянську центральну районну лікарню (вторинна медицина), а 30% - на амбулаторії і ФАПи (первинна ланка), повідомляє сайт «Теребовля -твоє місто».
Що вдалося втілити додатково коштами громади
З  власного бюджету Теребовлянська міська рада виділила додатково 530 тисяч грн на поточні видатки медичних закладів, а саме: на придбання необхідних матеріалів.
170 тисяч гривень витратив бюджет громади на закупівлю лазерного коагулятора  для Центральної комунальної районної лікарні (капітальні видатки). Лазер має широкий спектр дії. З його допомогою уже проводяться професійні операції на варикозно-розширених венах, видаляються різноманітного походження утворення на шкірі, тощо.
71 тисячу виділено на первину медицину, зокрема на покриття витрат із забезпечення електроенергією ФАПів та амбулаторій.
40 тисяч грн., як уже згадувалося в попередніх матеріалах нашої рубрики, передано для районної стоматологічної поліклініки на зубопротезування для учасників АТО.
Нагальні роботи по ремонту ФАПів також лягли на плечі громади
У зв’язку із стихійним снігопадом, котрий прийшов до нас у листопаді 2016-го, було пошкоджено дах ФАПу у с.Плебанівка. Ремонт покриття виконано у стислі терміни і витрачено з міського бюджету 68 тис. 112 гривень. 10 дверей на суму 70 тис. грн придбано міською радою у амбулаторію с.Лошнів.
Цільова допомога на медикаменти діабетикам ІІ типу – поки також «з власної кишені»
Розробляючи механізм реімбурсації (повернення коштів за ліки) хворим на діабет ІІ типу, Міністерство охорони здоров’я передбачає, що кошти виділятимуться з державного бюджету – місцевим. А ті, в свою чергу, повертатимуть їх аптекам, що забезпечують хворих медикаментами відповідно до припису лікаря. Та поки ця непроста схема ще на стадії доопрацювання (планується впровадження із 1 квітня цього року), виконавчий комітет Теребовлянської міської ради прийняв рішення здійснювати цільові виплати хворим на діабет ІІ типу – по 500 грн на одну людину раз в рік для придбання необхідних ліків. Зокрема із місцевого бюджету за зверненнями громадян виконавчий комітет виділив 80 тис. 500 грн (з початку звернень: жовтень-листопад 2016 по січень 2017 включно).
Перші кроки у 2017-му
Окрім державної субвенції, про яку ішла мова вище, з міського бюджету Теребовлянської громади уже виділено додатково 300 тис. грн на енергоносії для теребовлянської лікарні.
Варто зазначити, що на даний час на потреби лікарні не вистачає 8 млн 545 тис. грн (різниця недофінансування з держбюджету в результаті підвищення зарплат, тарифів на газ, тощо).
На черговій сесії буде винесено на затвердження депутатам програму «Хірургічна служба – шляхи реформування, удосконалення та оснащення» на 500 тис. грн. За наявності коштів міська рада надаватиме всебічну підтримку на розвиток центральної районної лікарні та інших медичних закладів Теребовлянської громади.

Вибір читачів за тиждень

Відео