Печери України, які вразять кожного (фоторепортаж)

687471

Хтось добуває адреналін, глибоко пірнаючи або з високого стрибаючи, а ця публікація для тих, хто шукає незвичайних вражень під землею.

Журналісти сайту «24» підготували для вас гід по 11 вражаючих печерах України!

1. Печери Соледару, Донецька область

У Соледарі печери соляні. Що не дивно, бо це місто соляного промислу. І печери утворилися внаслідок видобутку солі. Неймовірні розміри печер: у грудні 2003 року в соляній печері під назвою «Камера № 41-біс» була запущена повітряна куля. Ця подія увійшла до Книги рекордів Гіннеса.

Розмір цієї печери: висота близько 30 метрів (це 9-поверхівка), а довжина — кілька сотень метрів. У середині печер є чимало скульптур із солі. Тут стабільна температура +14 °C і особливий мікроклімат. Повітря, насичене мікрочастинками солі, має цілющий вплив на організм людини.

А ще тут проходить міжнародний фестиваль «Соляна симфонія» за участю симфонічного оркестру та кращих оперних голосів.

Борщів, Тернопільска область

Борщівщина — один з найбільших у світі «печерних» районів. Тут ціла купа печер, які можна вивчати і милуватися не один день. Вони різні за будовою і походженням, є у них різної форми гроти, проходи і галереї.

2. Печера Озерна, село Стрілківці

Вхід — за кілометр від південно-західної околиці села, на дні великої карстової лійки глибиною 18 м. Довжина досліджених ходів —114 км. Озерну відкрили місцеві жителі в 40-х роках. Ця печера — єдина на Поділлі — має підземні озера, що займають третину площі печери.

3. Печера Кришталева, село Кривче

Вхід у неї розташований на крутому схилі долини, вище русла річки на 60-70 м. Довжина — 23 км. Середня ширина ходів — 2,0 м, середня висота — 2,7 м. Крім лабіринту коридору, в печері є великі зали, стіни багатьох галерей і залів покриті білосніжними або забарвленими у різноманітні кольори кристалами вторинного гіпсу. Особливість печери — підвищена іонізація повітря та води, абсолютна відсутність будь-яких вірусів.

А зовсім нещодавно тут виявили мінеральний болотний мул та воду. Окремі ділянки печери – закриті для туристів для збереження унікального мікроклімату та «комфорту» кристалів. Шукачам екстремальних вражень Кришталева може видатись нецікавою, там навіть коридори електрифіковані. Але звичайним туристам, від школярів до пенсіонерів, подарує масу вражень.

4. Печера Вертеба, село Більче-Золоте

Вертеба яскравий приклад того, що не обов'язково потрібні гори, аби мати печеру. Вхід до неї — за 2 кілометри від села, на піднятому водороздільному плато.

Вертебу ще звуть «Наддністрянською Помпеєю», тут виявлено сліди перебування первісної людини (різні предмети матеріального побуту, поховання), які належать до палеоліту, неоліту та більш пізнього часу. Загальна довжина ходів – 8 км. Стіни печери гладкі, темні, багато ходів заповнено мулом.

У Вертебі є цікавий і своєрідний лабіринт Кам‘яна Соломка: поверхня стелі вкрита густими «заростями» трубчастих кальцитових сталактитів, що схожі на стерню довжиною 10-12 см.

5. Печера Оптимістична, село Королівка

Це найдовша в світі гіпсова печера (занесена і в Книгу рекордів Гіннеса). Це також найдовша печера Євразії та друга (після Флінт-Рідж-Мамонтової у США) за довжиною серед печер світу.

Закартографована довжина її численних та хвилястих ходів — понад 240,5 км, на площі близько 2 гектарів. Ходи залягають на глибині близько 20 м під землею. Ще не всі вони розвідані.

Для відвідувачів печеру відкрили тільки у 2011 році. Там обладнали унікальний в Україні спелеомузей зі зразками найцікавіших печерних утворень: там є величезні кристали, химерні геликтити, їжачки та троянди з кристалічного гіпсу.

6. Печера Ювілейна, село Сапогове

Це теж гіпсова печера, загальна довжина її ходів — 1,6 км. Вхід до неї схожий на просто вхід до нори. Але те, що вона приховує, варте того, аби дістатися туди навіть повзком.

Кілька галерей печери з'єднані короткими ходами. У залу Планетарій купол діаметром 8 м уздовж довгої осі. Ювілейна, за свідченнями спелеологів-любителів, славиться перепадами висоти, тому її цікаво досліджувати.

7. Печера Атлантида, село Завалля, Кам’янець-Подільський район, Хмельницька область

Ця печера відома спелеологам всього світу, має чітко виділені три яруси (поверхи). Її відкрили у 1969 році, а досліджувати почали аж через 6 років. Загальна довжина печери складає 2,4 км. Атлантида більша від найглибшої Солдатської печери на 300 м. Уся печера прикрашена сталактитами та сталагмітами, що виблискують усіма можливими кольорами. Обладнаних маршрутів в печері немає. Тому обов'язково потрібне спеціальне спорядження та добра фізична підготовка.

8. Печера Млинки, село Залісся, Чортківський район, Тернопільська область

Загальна довжина печери — майже 48 кілометрів. Це гіпсова печера. У більшості її галерей стіни рясно вкрити гіпсовими кристалами різних розмірів, забарвлених у білий, жовтий, чорний та червоний кольори, кристалічним снігом. Печера дуже волога, але має постійну температуру — 9-10 градусів

У Млинках добре налагоджені туристичні та спелеологічні маршрути, причому їх там просто неймовірна кількість, вони нанесені на карту, але досвідчені спелеологи кажуть, що то ще не всі із можливих. У Млинки можна з легкістю як замовити тур у організаторів, так і дістатися туди самостійно.

9. Печера Романія або Дружба, село Мала Уголька, Тячівський район, Закарпатська область

Романія вважається найбільшою печерою Українських Карпат, вона захована в лісі на околиці села. Загальна довжина печери 1 км, а глибина — 46 метрів Щоб потрапити в середину, потрібно пролізти через природній кам’яний колодязь, з допомогою спеціального спорядження, навичок альпінізму та з дозволу адміністрації Карпатського заповідника. Але побачене всередині варте таких зусиль.

10. Печера Баламутівська, село Баламутівка, Заставнівський район, Чернівецька область

Вхід до печери – великий грот висотою 7 метрів, шириною 20 та довжиною 15 метрів. Дно гроту вкрите гіпсовими брилами. Загальна довжина порожнини складає 263 метри, площа – 457 квадратних метрів. Сама печера низька і не дуже широка, висота галереї близько 1-1,5 м, а ширина – 1-2 м.

Унікальністю цієї печери є наскальні малюнки періоду мезоліту (12-10 тис. років до н.е.), що збереглися на стінах вхідного гроту.

11. Печера Попелюшка, Молдова-Чернівецька область

Ця печера розташована на межі України і Молдови. Головний вхід до неї — на території Молдови, біля села Кріва. А основна підземна частина — якраз у недрах України. Вхід з українського боку розташовано поблизу села Подвірного Новоселицького району.

Попелюшка — третя у світі за довжиною гіпсова печера. Довжина розвіданих її ходів понад 91 кілометр.

До середини XX століття ця печера була заповнена водою. Але вода спала, і спелеологи дісталися середини. Тут знайшлися дивовижних розмірів та краси зали, незвичайний склад повітря та мінерали, походження яких швидше асоціюється з океанськими западинами.

Вибір читачів за тиждень

Відео