Орест Сарматський

Агро-новини 4 лютого

лют04 (Copy)

Аргентинські науковці розробили методику обробки насіння «холодною плазмою»

В Університеті Буенос-Айреса розробили унікальну технологію відновлення схожості й продуктивності насіння. Перші результати випробування на сої показали 100% знищення хвороб.

Про це пише SuperAgronom.com.

Технологію було названо науковцями «холодна плазма», оскільки для обробки насіння використовується електрично заряджений газ. За характеристиками він подібний до плазми, проте більш безпечний при роботі з біологічними об'єктами.

040201 (Copy)
040201 (Copy)

Зі слів авторів, технологію вже встигли випробувати для обробки насіння в Росії, Китаї та Іспанії. Всюди вона показала чудові результати. В дослідах самих розробників вдалось досягнути 100-відсоткового знезараження насіння сої, яка до обробки мала рівень інфікування 65%. Також обробка «холодною плазмою» підвищувала схожість насіння та його продуктивність, додається у повідомленні.

Мінагропрод підсумував головні результати 2016 року

Мінагропрод представило головні результати та цифри аграрного року — 2016. Про це повідомляє «Урядовий Кур'єр».

Серед них – держпідтримка у розмірі 1% валового виробництва, «органічний» закон, демонополізація держпідприємств, активізація інвестиційної діяльності, проект з надання євро кредиту.

Також, додаються: зростання експортного потенціалу і кількості підприємств, що експортують свою продукцію на ринки ЄС, рекордний урожай в понад 64 млн т, співпраця з ФАО, реформування системи розвитку сільських територій, Офіс підтримки реформ, безпечність продуктів, дитяче харчування, підписання меморандумів, рибоохоронний патруль, стратегія розвитку лісової галузі та ін.

«Сьогодні ми вже маємо конкретні результати. Однак, важливо зазначити, бажання рухатися далі ще більше. Ми отримали пріоритетні напрямки розвитку галузі від уряду. Ми маємо чітке бачення реалізації визначених програм та проектів в рамках стратегії «3+5». Попереду новий рік, нові виклики, і я впевнений, що консолідовано ми їх приймемо і здолаємо», — підсумував міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий.

040202 (Copy)
040202 (Copy)

Запорізькі аграрії посіяли озимої пшениці найбільше в Україні

На Запоріжжі під урожай 2017 р. посіяно озимих колосових на площі 666,2 тис. га, у тому числі на зерно 665,8 тис. га. З них під озиму пшеницю зайнято 620,7 тис. га, за цим показником область посідає перше місце в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Запорізької ОДА.

Крім цього, озимого жита посіяно на 0,8 тис. га, озимого ячменю – 44,3 тис. га, а озимий ріпак посіяно на площі 29,4 тис. га.

За даними Департаменту агропромислового розвитку Запорізької ОДА, за станом на 28 грудня озимі зернові зійшли на площі 662,5 тис. га, що становить 99,5% від посіяного. У доброму та задовільному стані знаходяться посіви на 571,1 тис. га (86%) та на 91,5 тис. га (14%) перебувають у слабкому та розрідженому стані.

040203 (Copy)
040203 (Copy)

Упродовж другої декади грудня озимі культури та багаторічні трави знаходились у стані зимового спокою. Несприятливих агрометеорологічних умов для перезимівлі не спостерігалось.

«Середня за декаду температура повітря була на 2-3° нижче норми і становила 2-5° морозу. В минулому році в цей період було на 3-5° тепліше. Опади, переважно у вигляді снігу, спостерігались на всій території області упродовж 1-6 днів. Кількість їх за декаду становила 4-12мм, що відповідає 20-69% від декадної норми», — додається у повідомленні.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео