Як на Тернопільщині борються з корупціонерами?

Корупція2

На Тернопільщині ловлять корупціонерів працівники СБУ, поліції та прокуратури. За минулий рік розпочато досудове розслідування у 34 кримінальних корупційних правопорушеннях, у яких фігурують 34 особи.

– Упродовж 2016 року в слідчих прокуратури області перебувало 9 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення з ознаками корупції. За наслідками досудового розслідування обвинувальні акти у 7 кримінальних провадженнях стосовно восьми осіб (працівників національної поліції – 2, управління державної архітектурно-будівельної інспекції – 3, державної фіскальної служби – 2, управління державної пенітенціарної служби  – 1) скеровано до суду. За наслідками судового розгляду двох обвинувальних актів двоє осіб засуджено. В інших кримінальних провадженнях судовий розгляд на даний час триває, – повідомив заступник прокурора області Олег Галицький.

Загальна сума хабара, отриманого за направленими до суду обвинувальними актами, становить 963 798 гривень. Левова частка цієї суми стосується начальника УДАБІ в Тернопільській області, котрий прийняв пропозицію в якості неправомірної винагороди – трикімнатну квартиру в Тернополі вартістю близько 40 000 доларів США (904 000 гривень) за сприяння у допомозі отримати дозвільні документи на будівництво, пише gazeta1.

Натомість територіальними органами Нацполіції в Тернопільській області розпочато 13 кримінальних проваджень за фактами вчинення кримінальних корупційних правопорушень. За результатами проведення досудового розслідування до суду скеровано 10 обвинувальних актів стосовно 12 осіб про вчинення ними злочинів цієї категорії. Зокрема, завершено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно колишнього директора ДП ДАК «Хліб Україна» «Кременецький комбінат хлібопродуктів», який, зловживаючи своїм службовим становищем, привласнив грошові кошти очолюваного товариства на загальну суму понад 550 тис. грн. та розпорядився зерном без письмової згоди з поклажодавцями, чим спричинив тяжкі наслідки охоронюваним законом інтересам окремих юридичних осіб на загальну суму понад 4 млн. грн.

– Також скеровано до суду обвинувальний акт стосовно посадовця ГУ Держгеокадастру в Тернопільській області, який отримав від суб’єкта підприємницької діяльності неправомірну вигоду в сумі понад 220 тис. грн. за сприяння у наданні приватному підприємцю органом місцевого самоврядування дозволу на розміщення тимчасової споруди для ведення підприємницької діяльності. Справа перебуває на розгляді в суді, – відзначив Олег Галицький.

Окрім того, за словами прокурора, минулоріч засуджено за вчинені корупційні правопорушення начальника відділу Тернопільської обласної комунальної клінічної психоневрологічної лікарні та депутата Тернопільської міської ради, які отримали неправомірну вигоду в сумі 2000 та 1000 доларів США відповідно за позитивне вирішення питання з керівниками медичних закладів щодо прийняття осіб на роботу.

Прокурора доповнив виконувач обов’язків заступника начальника управління захисту економіки Нацполіції в Тернопільській області Віталій Ореховський, який повідомив, що протягом 2016 року працівниками служби викрито протиправну діяльність начальника Головного управління Держгеокадастру в Тернопільській області, котрий вимагав неправомірну вигоду в розмірі 3 тис. доларів США (затриманий на «гарячому» під час одержання другої частини неправомірної вигоди в розмірі 200 доларів США ) за сприяння у вирішенні питання щодо виділення земельної ділянки. А також – адвоката та голову Козівського районного суду, які, діючи у злочинній змові, вимагали та одержали хабар у розмір 2 тис. доларів США за відхилення клопотання щодо призначення покарання у виді громадських робіт.

Загальна сума встановлених поліцією протягом 2016 року фактів отриманої неправомірної вигоди, за якими осіб повідомлено про підозру, складає понад 541 тис. грн. або в середньому 49,2 тис. грн., отриманих однією особою.

Зауважимо, що з 15 серпня 2016 року повноваження органів прокуратури та Служби безпеки України зі складання протоколів про вчинення правопорушень, пов’язаних із корупцією, припинено. Цими питаннями сьогодні займається Національне агентство з питань запобігання корупції.

Вибір читачів за тиждень

Відео