Орест Сарматський

Пленер «Вікно у Небо» фінішував на Тернопільщині (фоторепортаж)

Другий Всеукраїнський пленер іконопису та сакрального мистецтва «Вікно у Небо. Зарваниця-2017» завершився на Тернопіллі.

Як вже повідомлялось (Див. ТУТ), на Тернопільщині два тижні тривав II Всеукраїнський пленер іконопису та сакрального мистецтва «Вікно у Небо. Зарваниця-2017». Упродовж цього часу дванадцять іконописців з різних куточків України за авторською технікою створювали на великоформатних дошках образи святих та сюжети на біблійну тематику.

unnamed (1)
unnamed (1)

Зокрема, Микола Шевчук, заслужений художник України, він же – керівник пленеру, працював над двома образами - Зарваницької Божої Матері та Спаса Нерукотворного. Ікону Спаса Нерукотворного створив і художник з Києва Сергій Лаушкін. Мисткиня з Теребовлі Марічка Тимчук-Шевчук, донька Миколи Шевчука написала образ Теребовлянської Божої Матері. До речі, минулого року талановита художниця теж створила образ Теребовлянської Богородиці, який було передано у Ватикан. На цьогорічному пленері народний художник України Богдан Ткачик написав творчий портрет патріарха Андрея Шептицького, над образами патріарха Йосифа Сліпого працювали учасники пленеру - заслужений діяч мистецтв України Михайло Кузів та знаний художник з Тернополя Михайло Дирбавка. На прохання священиків УГКЦ образ святого Архистратига Михаїла створив самобутній митець Володимир Захарчук із Чортківщини. Ще один учасник пленеру - художник Іван Драган, відомий своїми творами на сакральну тематику написав ікону «Розп’яття Ісуса Христа», оригінал якої зберігається у парафіяльній церкві Пресвятої Трійці у Зарваниці.

unnamed (9)
unnamed (9)

Заслужений майстер народної творчості, учасник двох пленерів іконопису та сакрального мистецтва у Зарваниці Володимир Шерстій у візантійському стилі створив ікону з образом Юрія Змієборця.

unnamed (8)
unnamed (8)

Уперше на пленері працювали двоє митців з Тернополя - Андрій Гульовський та Петро Демкович. Пан Андрій створив ікону «Благовіщення», а образ блаженнійшого священомученика Микити Будки, який значну частину свого життя присвятив відродженню відпустового місця у Зарваниці написав Петро Демкович. До слова, у 2017 році священнослужителю Микиті Будці, який загинув у сталінських таборах, виповнюється 140 років з дня його народження.  На пленері ікону «Святе Сімейство» написав тернопільський митець Володимир Купецький, у якого тема сакрального мистецтва посідає значне місце в його творчості.

unnamed (4)
unnamed (4)

Напередодні у головному соборі Зарваницької Божої Матері чин освячення ікон та інших творів сакральної тематики, які створили митці провів настоятель катедри у Тернополі Андрій Говера.

unnamed (7)
unnamed (7)

Десятки людей, які прибули на відкриття виставки,  змогли оглянути освячені ікони, поспілкуватися із іконописцями.

unnamed (3)
unnamed (3)

Виставку цих ікон також заплановано провести у Тернополі, в етно-галереї «Спадок» родини Демкур, про що буде повідомлено додатково.

unnamed (2)
unnamed (2)

За словами керівника пленеру, заслуженого художника України Миколи Шевчука, наступний пленер пройде в оновленому складі. Більше того, передбачається що у Зарваниці одночасно триватиме два пленери – іконопису і сакрального мистецтва та Другий Всеукраїнський живописний пленер «Тобі, Богородице!».

unnamed (10)
unnamed (10)

     Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео