Вісім років чоловік відсидів за ґратами за чужий злочин

nechyporuk-1

Майже вісім років колишній хмельничанин, а нині мешканець Івано-Франківська Іван Нечипорук відсидів за ґратами за чужий злочин, повідомляє Тернопільська нова газета.

Чоловіка та його знайомого Олександра Моцного безпідставно засудили за вбивство хмельницької бізнесменки, що сталося у 2004 році. Тоді Іванові було 22 роки. Їх не впізнали свідки, їхню причетність до злочину не підтвердила жодна експертиза, та попри це «гуманний» Апеляційний суд Тернопільської області виніс вирок — 15 років ув’язнення. У 2011 році Іван виграв справу в Європейському суді з прав людини, де дії українських судів було визнано неправомірними. Після того Верховний Суд  України виправдав чоловіка і визнав, що Апеляційний суд Тернопільської області засудив його безпідставно. Після того уже два роки Іван домагається притягнення до відповідальності тернопільських суддів. Днями він розмістив на своїй сторінці в соцмережі крик душі.

— Двоє суддів Апеляційного суду Тернопільської області — винесли мені безпідставний вирок, про це, зокрема, йдеться у рішенні Європейського суду. Суд не задовольнив жодного клопотання, не викликав жодного свідка, не перевірив жодного документа… Замість свідків відповідала… суддя — все це записано на електронних носіях. «Свої» народні засідателі не задали в суді жодного запитання. Моя сторона надала суду беззаперечні докази моєї непричетності, а також докази фальсифікацій слідчих, котрі підкинули мені кулю, підлили кров, підробили фоторобот, залучили лжесвідка… Мене катували у райвідділках міліції 32 доби… Упродовж 2015-2016 років я кілька разів звертався до прокуратури Тернопільської області із заявами, в яких просив порушити кримінальне провадження проти суддів, що завідомо винесли несправедливий вирок та безпідставно утримували мене під вартою.

Вибір читачів за тиждень

Відео