Орест Сарматський

Агро-новини 7 лютого

лют07

Тарас Кутовий назвав найбільшу перемогу Мінагропроду в 2016 році

За словами міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового, найбільшою перемогою Мінагропроду в минулому році стало впровадження нової системи державної підтримки сільського господарства. Про це міністр повідомив на власній сторінці в Facebook.

«До 2022 року на фінансування аграрної галузі в державному бюджеті буде бронюватися не менше 1% від вартості валової продукції сільського господарства. Уже в цьому році на підтримку виділено 5,5 млрд грн – у 20 разів більше, ніж у минулому», — йдеться в повідомленні.

070201
070201

За словами міністра, найважливіша перевага нової системи — її довгостроковість, адже норма підтримки АПК залишиться закріпленою законом на роки, які б баталії не йшли навколо розподілу бюджету.

Птахівники справедливо отримають до 2 млрд грн дотацій — Южаніна

Голова комітету з питань податкової та митної політики ВРУ Ніна Южаніна вважає, що птахівники обгрунтовано отримають до 50% державних дотацій, що складе 2 млрд грн, повідомляє Agropolit.com з посиланням на «Економічну правду».

«Це рішення напрацював аграрний комітет, і депутати з різних фракцій з ним погодилися. Робоча група витратила кілька місяців, щоб відпрацювати і презентувати нам готовий варіант цього рішення. В обговореннях брали участь представники і від виробників курей, і від садівництва, і від овочівництва, і молочарі. Так от: дотації, про які ви говорите, 4 млрд грн, які будуть розподілені так, щоб не більше 50% забрали саме птахівники, — це гроші, які вони заплатять в бюджет. Отримають вони набагато менше, ніж заплатять», — говорить нардеп.

070202
070202

Також Ніна Южаніна розповіла, що у 2017 р. дотації будуть розподілятися без обмежень, але у наступному році такі ліміти почнуть діяти.

«За 2017 рік ми побачимо, як спрацює ця система. Вважаю, що 2017 рік у нас ще не буде економічно стабільним. Якщо аграрії справді зацікавлені в підтримці, у них зараз навіть більший інтерес сплачувати ПДВ в бюджет. Мені здається, що це той нейтральний варіант, який буде спонукати їх платити податки. Якщо ця норма спрацює, то можна буде знімати обмеження і на наступний рік. Зняти легше, ніж встановити. Тому встановлювати треба було зараз, а зняти ми завжди встигнемо», — пояснила Южаніна.

Вибір читачів за тиждень

Відео