Орест Сарматський

Агро-новини 10 лютого

unnamed (8)

Перезволоження ґрунту «прогнало» мишей з полів

Погода допомогла у боротьбі з польовими мишами.

unnamed (5)
unnamed (5)

Температурний режим, часте випадання опадів у вигляді дощу та снігу призвело до надмірного перезволоження ґрунту на переважній більшості території країни, що негативно вплинули на життєдіяльність мишоподібних гризунів. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

У Житомирській, Луганській областях відмічали затоплення 5-8% колоній гризунів.

Скрізь на 5-51% посівів озимих зернових нараховується 1-3, осередково в полях Херсонської області 4 жилих колоній на 1 га. На 10-86% обстежених площ озимого ріпаку виявляли 0,5-3 колоній на 1 га. У багаторічних травах, садах, неорних землях, полях після просапних культур на 40-100% обстежених площ мають місце 1-5, максимально — 7 (Київська, Херсонська обл.) колоній на 1 га. Повсюди гризунами пошкоджено 1-3% рослин озимих культур та багаторічних трав у слабкому та середньому ступенях.

«Загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині, ймовірна в разі утримання стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни можуть продовжувати розмноження», — йдеться у повідомлені.

Також додається, що інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень шкідливості будуть визначатися насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів, які здійснюють на площах зі щільністю гризунів понад 3-5 колоній на 1 га, через внесення в жилі нори дозволених родентицидів.

США. Заморозки нашкодили озимій пшениці

Синоптики очікують подальшого зниження температури повітря у «пшеничному» поясі США.

unnamed (7)
unnamed (7)

Посіви озимої пшениці у ключових штатах-виробниках Сполучених Штатів Америки постраждали від грудневих заморозків через відсутність достатнього сніжного покриву, повідомляє «АПК-інформ» з посиланням на Agrimoney.

Зокрема, згідно з оцінкою аналітиків USDA, в штаті Оклахома станом на 31 грудня лише 25% зернової культури знаходилися в хорошому і відмінному стані, що значно поступається торішньому показнику на зазначену дату (77%). У Канзасі показник становить 44% (54%), у Монтані — 58%, у Колорадо — 40%.

Синоптики найближчим часом очікують подальшого зниження температури повітря у «пшеничному» поясі США, проте прогнозовані опади у вигляді снігу можуть захистити посіви зернової культури.

Закордонні фермери моніторять посіви за допомогою додатка Plantix

Додаток Plantix, розроблений одним з ганноверських стартапів, допомагає фермерам розрізняти понад 60 захворювань рослин, ряд шкідливих комах, а також ознаки нестачі поживних речовин, пише SuperAgronom.com з посиланням на Рropozitsiya.com.

unnamed (6)
unnamed (6)

За словами представника компанії Peat П'єра Мунцеля, за допомогою цього мобільного радника розробники хочуть допомогти фермерам, сільгоспіндустрії, садівникам-любителям визначати хвороби рослин.

За словами голови Peat Сімоне Страя, додаток задумано, як кишеньковий словник, який можна взяти в поле і використовувати в будь-яку хвилину, щоб оцінити збиток для рослин. Адже чим раніше буде знайдена причина проблеми і способи її вирішення, тим ефективніше можна буде запобігти поширенню хвороби. Бета-версію додатка запустили у червні 2015 р. З тих пір його скачали більше 50 тис. разів, з його допомогою було проаналізовано понад 100 тис. фото.

Наприклад, щоб упевнитися, що на кущі помідора — борошниста роса, досить взяти смартфон, відкрити програму Plantix і зробити фото. Протягом декількох секунд діагноз підтверджено.

Після того як фото зроблено і поставлений діагноз, воно зберігається на серверах в Ганновері. Система самостійно вчиться покращувати алгоритми визначення хвороб. Вона вже здатна показати площу поширення шкідників і навіть робити певні прогнози.

Розробники працюють над питанням збільшення масштабу охоплення. Програмне забезпечення можна помістити в будь-яку систему з камерою, що має інтернет-з'єднання, наприклад камери, встановлені на тракторах або дронах, щоб мати можливість моніторити великі області.

Поки найбільшою популярністю додаток користується серед садівників-любителів в Німеччині, Австрії та Швейцарії. Однак у Peat великі амбіції — додаток тестують в Бразилії і Індії.

Вибір читачів за тиждень

Відео