До липня кожен тернополянин повинен підшукати собі сімейного лікаря

6.jpg.pagespeed.ce.0HcZTJsDMU

Реформа галузі охорони здоров’я – в дії. Передбачається, що тепер громадяни отримають право самостійно обрати собі сімейного лікаря. Працюватимуть медик та пацієнт на договірних відносинах, уклавши відповідний контракт.

Частина послуг, обіцяє МОЗ, і далі будуть безкоштовними. Те, що не увійде у перелік, який гарантовано покриває бюджет, будуть оплачувати або страхові компанії, або ж самі пацієнти, пише «Номер один».

Медика обиратимемо самостійно

Громадськість – на роздоріжжі. Міністерство охорони здоров’я розповідає про заплановані реформи та кардинальні зміни, але, по суті, чіткого алгоритму дій досі не озвучено. Як тернополянам обрати лікаря, куди звертатися і чого очікувати? Ці та інші запитання «Номер один» поставила головному лікарю «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Миколі Медвідю.

– У цьому році кожен пацієнт зможе реалізувати право на вільний вибір медика первинної ланки – сімейного лікаря. Цей процес має відбуватися у вигляді укладання контракту між пацієнтом та лікарем. Документом буде засвідчено договірні відносини і передбачено обов’язки кожної зі сторін. МОЗ рекомендує громадянам до 1 липня знайти собі сімейного лікаря, з яким у перспективі буде укладено контракт. Кількість контрактів, які може укласти лікар, є обмеженою. Наразі мова йде про 2000, – пояснює пан Медвідь.

Обрати медика пацієнт може незалежно від місця проживання, а лікар не має права відмовити пацієнту в укладанні контракту, за винятком, якщо їхня кількість перевищуватиме норми, адже перевищення верхньої межі може вплинути на якість послуги. Документом буде визначено, який перелік послуг може надати сімейний лікар та порядок надання первинної допомоги.

У випадку необхідності пацієнт зможе замінити лікаря. Це відбуватиметься автоматично шляхом підписання декларації про вибір іншого лікаря. Факт вибору нового лікаря автоматично анулює декларацію про вибір попереднього.

Щоб реалізувати ідею вільного вибору лікаря, паралельно проводиться робота одразу в кількох напрямках. Зокрема, створюється електронна система E-Health з формуванням єдиної бази даних пацієнтів. Кожен громадянин України матиме в цій системі унікальні ознаки. Це робиться для того, аби відстежувати рух пацієнта: один пацієнт – один лікар – один контракт.

Крім того, в системі зберуть дані про лікарів (освіта, досвід) та їх діяльність (наприклад, середня тривалість консультацій, частота відмов від цього лікаря серед пацієнтів, охоплення приписаного населення профілактичними процедурами, перевищення середніх показників призначення антибіотиків тощо). На основі цих об’єктивних параметрів згодом з’являться рейтинги лікарів та медичних практик, на які зможуть орієнтуватися пацієнти у своєму виборі.

Іншим напрямком роботи є створення Національної служби здоров’я, яка буде оплачувати медичну допомогу. Також МОЗ працює над формуванням переліку медичної допомоги, витрати на яку гарантовано покриваються державою. Національна служба здоров’я перераховуватиме гроші закладу охорони здоров’я лише за певні послуги.

– Щодо первинної ланки, то тут фігурує порядок надання медичної допомоги, затверджений МОЗ, і описує, на яку гарантовану безкоштовну медичну допомогу може розраховувати пацієнт. Можна сказати, що алгоритм роботи стане чіткішим. Сімейний лікар розумітиме, кому він повинен надати допомогу і яку саме, а Національна служба здоров’я матиме бюджет, який зможе покрити ці витрати та оплатити послугу. При цьому новації не змінюють підходів до надання невідкладної допомоги. Вона й надалі надаватиметься безкоштовно й екстериторіально, тобто без прив’язки до місця проживання пацієнта. Її зобов’язані надавати всі лікувальні заклади, незалежно від форми власності, – підкреслює Микола Медвідь.

Що стосується допомоги, яка не попадає у перелік безкоштовної, то її надаватимуть за кошти пацієнта – особисті чи страхових компаній.

Зросте конкуренція

Варто очікувати, що після запровадження новацій між медиками розпочнеться боротьба за пацієнта. Логічно, що в лідери вийдуть авторитетні та досвідчені лікарі. Іншим доведеться підвищувати свою кваліфікацію, аби потрапити у рейтинг затребуваних.

У цілому в Тернополі ситуацію з кадровим забезпеченням називають непоганою. Складніше у сільській місцевості. Там «асортимент» медпрацівників значно менший.

Під час короткого перехідного періоду всі надавачі первинної медичної допомоги будуть отримувати певний рівень «базового фінансування», незалежно від того, яку кількість пацієнтів вони встигли приписати. Однак рівень цього «базового фінансування» буде меншим ніж дохід тих, хто активно провів приписну кампанію і вчасно перейшов на страхову модель фінансування первинної допомоги. Разом з тим, існуватиме чітка дата, після якої базове фінансування припинять і весь дохід первинних медичних практик визначатиметься виключно за тарифом на одного приписаного пацієнта.

За словами Миколи Медведя, диференціація – це правильний крок. Адже медики мають різну кваліфікацію, виконують різний обсяг роботи.

– Чіткого роз’яснення, як буде нараховуватись зарплата тому, хто має 50 пацієнтів, і тому, хто має 500, наразі немає. Тож не тільки пацієнту потрібно подумати, де знайти сімейного лікаря, а й лікарю, як залучити пацієнта, чи достатній у нього авторитет та кваліфікація, аби залучити людей? – зазначає керівник «Центру первинної медико-санітарної допомоги».

Не виключено, що частина пацієнтів взагалі не захочуть укладати контрактів із жодним сімейним лікарем. Іншим захочеться з декількома. Та люди повинні зрозуміти, що їхнє здоров’я є результатом спільної роботи медика та пацієнта. Попередити захворювання не тільки легше, а й дешевше, особливо, коли витрати на лікування покриває громадянин чи страхова компанія. Тож співпрацюючи з сімейним лікарем, пацієнт дбає не тільки про власне здоров’я, а й про гаманець…

Цифра: 111 лікарів сімейної медицини працюють у Тернополі.

За даними «Центру первинної медико-санітарної допомоги»

Вибір читачів за тиждень

Відео