Тернополяни можуть отримати безповоротну грошову компенсацію на енергомодернізацію житла

202072m

Уряд, відреагувавши на чисельні запити українців, продовжив дію державної програми з енергоефективності, так звані «теплі кредити», на 2017 рік й удосконалив порядок надання грошової компенсації населенню на енергомодернізацію житла.

Відповідне рішення прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 8 лютого 2017 року, пише teplo.

У Тернопільській області з метою здешевлення «теплих» кредитів 31.05.2016 прийнято обласну програму відшкодування частини відсоткової ставки у розмірі 5% на впровадження енергоефективних заходів на 2016-2019 рр. (далі – Програма).
У 2017 році на реалізацію Програми передбачено 1 млн.грн.
У цьому році, як і раніше, тернопільські сім’ї зможуть отримати безповоротну державну фінансову допомогу на впровадження енергоефективних заходів у розмірі:

•    20% - на придбання «негазових» котлів; •    35% – для утеплення індивідуального житла; •    40% - для ОСББ і 70% - для отримувачів субсидій, які входять у склад цих ОСББ.

Уряд розширив перелік банків-учасників програми. Тепер «теплі» кредити можна буде отримати не лише в Ощадбанку, Укргазбанку та Укрексімбанку, а й в Приватбанку. Завдяки приєднанню ще одного потужного банку з новітніми технологіями буде посилено конкуренцію у банківському секторі, що дасть змогу здешевити вартість кредитів для домогосподарств та ОСББ й залучити більшу кількість учасників.

Цьогоріч стане обов’язковим впровадження комерційного обліку при проведенні заходів з термомодернізації багатоквартирних будинків. Таким чином, ОСББ зможуть контролювати фактичне споживання енергоресурсів у будинку та оцінювати ефективність впровадження енергоефективних заходів. На такі заходи ОСББ зможуть, як і раніше, отримувати 40% безповоротної фінансової допомоги.

Населення та ОСББ, які беруть участь у програмі, можуть отримати компенсацію для  утеплення будинків, встановлення вузлів обліку води та тепла, радіаторів опалення з терморегулятором, заміну вікон на енергоефективні, модернізацію освітлення, облаштування ІТП як з державного, так і місцевих бюджетів.

В Україні наразі працює 204 місцеві програми здешевлення «теплих» кредитів. Одночасна компенсація енергоефективних заходів з державного та місцевого бюджетів в рази здешевлює вартість необхідних матеріалів та обладнання для утеплення. У місті Володимир-Волинський, об’єднанні у співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) мешканці скористалися обома компенсаціями і встановлене ними ІТП, завдяки економії енергоресурсів та плати за комуналку, окупилося за один сезон.

Платіжки за опалення енергомодернізованих будинків цього опалювального сезону довели: можна платити вдвічі менше і жити у теплому комфорті. Найпоказовіші результати, безумовно, в ОСББ, які «взяли у свої руки» турботу про свою оселю.

Контактна інформація:
Департамент паливно-енергоетичного комплексу та енергозбереження облдержадміністрації
Тел.: (0352) 25-04-30

Вибір читачів за тиждень

Відео