На найближчій сесії Сергій Надал спробує відновити більшість під себе

засідання

Після утворення неформального депутатського об’єднання «Протернопільска більшість», міський голова перестав бути одноосібним центром прийняття рішення. Це показала сесія, проведена в серпні 2016 року. Власне в тих же числах, депутати і викристалізувалися в більшість, вручивши відповідну футболку і Сергію Надалу. З того часу тихе суперництво не виходило в публічну площину, окрім як обмін декількома в’їдливими уколами. Наприклад, депутатів звинуватили в поїздці за кордон, а ті, не довго думаючи, намалювали звернення до СБУ, де просять розібратися, хто ж провокує міжнаціональні конфлікти. Про результати перевірки (яка вже давно мала би закінчитися) мовчать і спецслужби, і заявники, і сам міський голова.

Натомість, сторони всіляко намагалися укріпитися на зайнятих позиціях.

Не бажаючи ризикувати, Сергій Надал, всупереч нормі Регламенту, не скликав сесію в вересні та листопаді, хоча до серпня 2016 року сесії скликалися регулярно. В той же час  «протернопільска більшість» теж цього не зробила, хоча для скликання позачергової сесії необхідно мобілізувати навіть не всю більшість, а лише третину від загального складу депутатського корпусу.

Сторони робили вигляд мирного співіснування, але партизанська війна і кулуарщина точилися дуже серйозні. Результатом стало звільнення Романа Навроцького з посади голови фракції ВО «Свобода» в міській раді та позбавлення його адміністративної посади секретаря в земельній комісії.

Але це виявилося лише вершиною айсбергу в тих комбінаціях, які вибудував Сергій Надал, щоби вернути собі повноту впливу у прийнятті рішень.

Як стало відомо «Терену» з джерел в міській раді, вже на найближчу сесію міський голова планує сформувати нову «протернопільску більшість». До неї мають намір увійти депутати від «Батьківщини», Радикально партії, «Народного контролю», «Громадянської позиції» та підконтрольні Сергію Надалу свободівці. Симбіоз настільки дивний, що тільки міському голові відомо, як йому треба буде «розраховуватися» за синхронність в діях всіх цих народних обранців.

«Терену» уже відомо, що має намір припинити критикувати міського голову Петро Ландяк (фракція увійде в більшість «під мера»), а Володимир Бліхар готовий пробачити отримання хабаря своєму колишньому однопартійцю Роману Ляховичу, якого під новостворену більшість планують вернути в сесійну залу.

Осторонь від процесів залишаться свободівці-опозиціонери до мера, традиційно опозиційні самопомічівці та представники пропрезидентської БПП. Хоча без останніх навряд чи зможуть обійтися, адже і обласна влада і Уряд очолюють представники БПП. А це і адмінресурс і гроші.

Тому порошенківцям пропозиція до більшості обов’язково надійде. Питання тільки коли і з врахуванням яких і чиїх інтересів.

Сергій Надал на наступну сесію виноситиме низку принципових питань: зміни в Генплан (наприклад, закінчення скверу на вулиці Миру має всі шанси називатися надалі «ділянкою громадської забудови», на яку поклав око депутат минулого скликання, свободівець Михайло Гладкий), зміни до бюджету та збереження на посаді начальника управління І.Мединського.

Ці та інші питання є архіважливими і стануть каталізатором роботи більшості «під  мера».

Провести сесію міської ради планують на початку 20-х чисел лютого. Цього має вистачити, щоб всім учасникам домовленостей пояснити вигоду від участі у більшості.

Вибір читачів за тиждень

Відео