Орест Сарматський

На Тернопільщині біда вже стукає у житло тих, у кого є підлітки

komputer-rebenok

Поліція повідомила про небезпечні для дітей групи у соцмережах

 Поліція повідомила про групи у соцмережах, в яких кваліфіковані психологи доводять дітей до самогубства.

Відомо, що фанати таких спільнот називають себе китами, тому що тварини асоціюються у них зі свободою, – повідомили у Департаменті Кіберполіції України.

Ці кити можуть літати, і цим, можливо, пояснюється те, що даний вид ссавців – один з небагатьох, представники якого добровільно можуть звести рахунки з життям.

Тому у всіх шанувальників «моря китів» і «тихих будинків» на особистих сторінках зображені відео або малюнки з літаючими китами. Нелюди, що організували цю систему, працюють наступним чином.

Адміністратор групи схиляє дитину до виконання завдань (квестів), причому практично всі завдання передбачають нанесення дитині каліцтв або заподіяння болю.

Всі ці «квести» в обов’язковому порядку знімаються на відео. Коли адміністратор групи впевнений в тому, що дитина готова до самогубства, створюється аудіо з музикою, в якому дитина виступає в головній ролі, та оговорюються усі її проблеми, які вона озвучила «провіднику».

кит
кит

Єдиний вихід із усіх проблем, який озвучується в цьому «творі», – вчинити самогубство. Перед цим дитина слухає аудіозапис, та робить останній крок. Відеозаписи, в подальшому, продаються в мережі Інтернет, або в Darknet.

На кожне завдання надається обмежений час. Якщо учасник не встигає його виконати, то його виключають з групи. Всього надається 50 завдань («квестів») (у фейкових спільнотах – від 13 до 50 «квестів», це залежить від адміністратора).  Фінальне завдання – покінчити життя самогубством, та зафіксувати момент смерті на камеру в режимі online.

кит02
кит02

У зв’язку з цим, батькам для того, щоб не допустити потрапляння дітей у такі групи, рекомендується приділяти більшу увагу психологічному стану дитини. Також рекомендується перевіряти шкіряні покриви дитини на наявність пошкоджень та, в разі їх виявлення, з’ясовувати обставини, за яких вони з’явилися. Особливу увагу звертати на пошкодження різного роду в формі кита. Окрім цього потрібно перевіряти акаунти дитини в соціальних мережах, та групи до яких входить акаунт. Перевіряти вміст спілкування в приватних чатах, звертати увагу на коло спілкування дитини.Батькам потрібно намагатися зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями, контролювати те, які фото й та відеофайли знаходяться в гаджетах дитини, встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх гаджетах дитини. Сьогодні Департаментом кіберполіції була виявлена одна з таких груп, до якої входить 209 користувачів з України. При цьому слід наголосити, що такі групи щодня блокуються адміністрацією соцмереж за зверненнями правоохоронних органів або їх користувачів.

Правоохоронці закликають при виявленні таких груп негайно повідомляти до кіберполіції.

Фото – відкриті мережі 

Вибір читачів за тиждень

Відео