Тернополяни в цьому році сплачуватимуть вдвічі більший податок за нерухомість

житло

Українці щорічно сплачують податок за, так звані, «зайві» квадратні метри житлової площі. Після зростання мінімальної заробітної плати у 2017-му році у Тернополі в два рази пропорційно збільшиться ставка такого податку, розмір якого визначить міська рада.

Кошти, які сплачуються у вигляді податків надходять до бюджету міста. А зайвою вважається площа не менша 60 квадратних метрів для квартири і 120 квадратів - для приватних будинків. Так у минулому році за кожен зайвий квадрат українці платили до 3% від мінімальної зарплати, в цьому році ставку податку знизили до 1,5%. При цьому закон визначає тільки максимальний розмір податку, а міська влада має право встановити будь-яку ставку в межах від 0 до 1,5% від мінімалки. Така ж ситуація і з площею, за яку потрібно платити - для квартири вона повинна бути не менше 60 квадратів, а для будинків - 120 квадратів.

Платіжки будуть приходити тернополянам  до першого липня 2017 року. В цьому році доведеться заплатити податок за минулий рік. Тому і заробітна плата буде враховуватися станом на минулий рік. До цього часу мінімалка в Україні була +1378 гривень.

Наприклад, в Києві ставка податку - 1%, при цьому податок потрібно платити за квартиру площею більше 60 квадратів. Якщо сім'я живе в квартирі площею 100 квадратних метрів, доведеться заплатити 551,2 гривні податку. Уже в наступному році за таку ж квартиру в зв'язку з ростом мінімальної зарплати доведеться заплатити 1280 гривень.

Якщо загальна площа квартири (або декількох квартир) - від 300 квадратних метрів, або площа будинку від 500 квадратних метрів, додатково доведеться заплатити «податок на розкіш» - ще по 25 тисяч гривень за кожен із зазначених об'єктів.

Платити доведеться за: житловий будинок, прибудову до будинку, квартиру, кімнату в комуналці, будинок на дачі.

Відповідно до закону, найбільше доведеться заплатити тернополянам за квартиру, яку вони здають в оренду. В такому випадку «зайвим» вважається кожен квадратний метр. Так, за квартиру площею 100 квадратів, яка здається в оренду, доведеться в цьому році заплатити не 551,2 гривні, а 1378 гривень.

За нерухомість в зоні відчуження, гуртожитки, аварійне житло платити податок не доведеться. До того ж, згідно із законом не оподатковується майно сиріт та одиноких матерів, які виховують дитину-інваліда. Не потрібно платити податок також з дитячих садків, комунальних будівель, храмів.

Коли потрібно буде заплатити даний податок і що чекає на боржників:

До 1 липня податковою службою буде розповсюджено рішення-повідомлення та квитанції із сумами податку. Заплатити потрібно до кінця серпня (протягом 60 днів). Якщо платіжку прострочити на місяць, доведеться заплатити штраф у розмірі 10% від суми нарахованого податку, за другий місяць - 20%. Крім штрафу, за прострочення нараховується також пеня -0,05% від загальної суми за кожен день прострочення.

Крім того, за несплату податків передбачена кримінальна відповідальність (ст. 212 ККУ). Відповідно до цієї статті, максимальна сума штрафу - 8500 гривень.

Фото з відкритих джерел

Підготовлено за матеріалами сайту «Сегодня»

Вибір читачів за тиждень

Відео